Maailman metsät tarvitsevat apua

Nyt voit vaikuttaa maapallomme metsien säilymiseen! EU:ssa valmistellaan lakialoitetta, jolla rajoitetaan sellaisten tuotteiden tuontia Eurooppaan, joiden valmistus lisää esimerkiksi trooppisten metsien häviämistä.

 

Metsät tuottavat meille happea ja puhdistavat vettä. Ne ovat koti miljoonille kasveille, linnuille ja muille eläimille sekä monille alkuperäiskansoille. Lisäksi terveet metsät toimivat hiilivarastoina.

Metsiä raivataan maatalousmaaksi eri puolilla maailmaa. Viimeisen vuosikymmenen aikana Amazonin sademetsästä ja sen eteläpuolella olevasta Cerradosta, maailman monimuotoisimmalta savannialueelta, on hävinnyt luonnontilaisia elinympäristöjä Kreikan maapinta-alan verran. Raivatuilla alueilla kasvatetaan karjaa sekä tuotetaan soijaa, palmuöljyä, kaakaota ja monia muita tuotteita. Nämä päätyvät myös Euroopan kuluttajille.

Palmuöljyä käytetään monissa jalostetuissa elintarvikkeissa ja kosmetiikkatuotteissa, soijaa taas syötetään eläimille, joita kasvatetaan paikallisten liha- ja maitotuotteiden vuoksi. EU on tärkein palmuöljyn ja soijan, mutta myös muiden metsäkatoa edistävien tuotteiden, kuten naudanlihan, kahvin ja kaakaon tuoja. Tällaisten maailmanlaajuiseen metsäkatoon liittyvien tuotteiden kauppaa ei ole toistaiseksi mitenkään rajoitettu Euroopassa.

Juuri nyt EU:ssa on valmisteilla laki, joka estää alkuperäistä luontoa tuhoavien tuotteiden pääsyn EU:n markkinoille vuoden 2021 loppuun mennessä. Näitä tuotteita ei haluta kieltää, vaan varmistaa, että ne tuotetaan kestävästi. Euroopan komissio pyytää kansalaisten mielipiteitä laista avoimessa julkisessa kuulemisessa. Nyt on siis ainutlaatuinen tilaisuus hillitä metsien hävittämistä.

Voit osoittaa tukesi tällä sivulla. Pyydä Euroopan komissiota suojelemaan tulevaisuuttamme!