Lintutilanne 2.5.2017

Punarinta. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 2.5.2017

Kevät etenee poukkoillen. Vapunalusviikon lumisateet pysäyttivät lintujen muuton moneen otteeseen ja ajoivat esimerkiksi suuret rastas- ja peippoparvet takaisin etelään päin. Sateiden tauottua suunta kääntyi taas pohjoiseen.

Huhtikuun muuttajat ovat tottuneet vaihtelevaan säähän ja lyhyet takatalvet eivät niitä juuri hätkäytä. Ruokintapaikkojen antimille on silti ollut käyttöä. Peippo- ja järripeippoparvien ohella ruokinnoille ovat hakeutuneet esimerkiksi vihervarpuset, punarinnat ja rautiaiset.

Kahlaajien ja hyönteissyöjien muutto on jo selvästi myöhässä. Ensimmäinen kirjosieppo saapui Suomeen vasta 26.4. ja ensimmäinen käki kuultiin vapunaattona. Huomattavan niukasti – vain muutamia kymmeniä yksilöitä – on havaittu esimerkiksi pajulintuja ja leppälintuja. Haara- ja räystäspääskyhavainnot alkoivat lisääntyä vapun alla, mutta ajankohtaan nähden pääskyjä on yhä erittäin vähän.

Pohjoisin kirjosieppo on ennättänyt Hailuotoon, räystäspääsky Pielavedelle ja leppälintu Joensuuhun. Lapin hankien keskelle ovat uusina muuttajina saapuneet muun muassa sääksi, lehtokurppa ja laulurastas.

Punarinnan päämuutosta kertovat ulkosaarilla havaitut suuret kerääntymät: 28.4. Kirkkonummen Rönnskärillä 600 ja 1.5. Paraisten Jurmossa 350 lintua. Ruotsin Lappiin matkaavia piekanoita laskettiin kevään huippuna 295 yksilöä lauantaina Merenkurkun Valassaarilla. Arktisen muuton avasivat meriharakat ja allihaahkat: edellisiä muutti sunnuntaina Porvoon Söderskärillä yli 500 ja jälkimmäisiä vapunpäivänä Virolahdella 132.

Sepelrastaita ja arosuohaukkoja nähtiin vapunalusviikolla paljon: arosuohaukasta ilmoitettiin noin 140 havaintoa.  Vuorihempon ennätyskevät huipentui Vaasan Söderfjärdenin jättiparven kasvettua peräti 420 yksilön kokoiseksi. Harvinaisuuskevään piristymisestä kertovat tänään tiistaina Paraisten Utössä havaittu rusorintakerttu ja Raaseporista löytynyt amerikantukkasotka.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 9.5.