Pönttöbongauksen mukaan pönttölintujen pesinnät myöhässä

BirdLife Suomen Pönttöbongaus-tapahtuman alustavien tulosten mukaan yli puolet linnunpöntöistä on asuttuna. Yleisistä pönttöpesijöistä kirjosieppoja on hieman viime vuotta enemmän ja talitiaisia vähemmän. Harvalukuisista pesijöistä leppälintuja on selvästi viime vuotta vähemmän, mutta varpusia enemmän. Pesinnät ovat yleisesti selvästi viime vuotta myöhäisemmässä.

Alustavien tulosten mukaan 53 prosentissa tarkastetuista linnunpöntöistä on todettu pesintä, mikä vastaa täysin viime vuoden tilannetta. Yleisimmät pöntöissä pesivinä ilmoitetut linnut olivat kirjosieppo, talitiainen ja sinitiainen. Ne kattoivat noin 75 prosenttia pesinnöistä. Kirjosiepon runsaus lisääntyi jonkin verran viime vuodesta, mutta talitiaisen määrä on hieman viime vuotta pienempi. Leppälintujen yleisyys on laskenut viime vuodesta yli kolmanneksen. Varpuspesintöjä on ilmoitettu noin 70 prosenttia viime vuotta enemmän.

Viime vuonna pesinnät olivat hieman keskimääräistä aikaisemmassa lämpimän kevään ansiosta. Tänä vuonna pesinnät ovat sen sijaan keskimääräistä myöhäisemmässä vaiheessa kylmän kevään vuoksi. Pesintä on ohitse ja poikaset lähteneet suuremmassa määrin vasta kottaraisella. Muilla lajeilla on edelleen haudonta tai pesäpoikasvaihe meneillään.

Alustavat tulokset perustuvat noin 1 800 paikan ja 15 000 pöntön havaintoihin.

Viikonloppuna järjestetyn Pönttöbongauksen tavoitteena on kerätä tietoa pönttölintujen pesinnästä ja kannanmuutoksista sekä lisätä kiinnostusta lähiympäristön lintujen seurantaan. Tapahtuma järjestettiin nyt viidennen kerran.

Pönttöbongaushavaintoja voi ilmoittaa vielä sunnuntaihin 18.6. saakka tapahtuman verkkosivuilla www.ponttobongaus.fi tai postikortilla. Osallistujien kesken arvotaan lintuaiheisia palkintoja. Tapahtuman tulossivuilla voi tarkastella lajikohtaisesti, missä pönttöpesintöjä on havaittu ja missä vaiheessa eri lajien pesinnät nyt ovat eri puolilla Suomea.

 

Tiedotteen lintulajit ruotsiksi: svartvit flugsnappare (kirjosieppo), talgoxe (talitiainen), blåmes (sinitiainen), gråsparv (varpunen), rödstjärt (leppälintu)

VALOKUVIA vapaasti julkaistavaksi Pönttöbongauksesta uutisoitaessa

 

LISÄTIETOJA:

suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi p. 0400 749 786, teemu.lehtiniemi(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry