Auta pääskyjen pesänrakennusta

Räystäspääsky. Kuva: Petri Vainio

Mediatiedote 25.5.2018

Pitkä helteinen jakso tuottaa vähentyneille pääskyille haasteita. Sopivaa pesänrakennussavea on huonosti saatavilla, kun lätäköt ja savikot ovat kuivuneet. BirdLife muistuttaa, että pääskyjä voi auttaa yksinkertaisesti kastelemalla eli tekemällä lätäköitä sopiviin avoimiin savisiin paikkoihin tai tuomalla pihapiiriin pesänrakennusaineeksi savea, joka pidetään kosteana.

Räystäspääsky pesii tavallisesti räystäiden alla rakennusten seinillä. Haarapääsky rakentaa pesänsä kattoparruille ulkorakennusten sisään, siltojen alle, laiturien suojaan ja muihin vastaaviin paikkoihin. Molemmat muuraavat pesänsä savesta, syljestä ja kasvinosista. Pesää varten pääskyt tarvitsevat noin tuhat nokallista savea.

Räystäspääskyn pesänrakennusta voi auttaa myös kiinnittämällä vähän katon alapuolelle seinustalle tukevan laudan, jonka päälle pääsky voi rakentaa pesänsä. Näin pesät eivät kuivuessaan pääse putoamaan seinältä.

Tutuilla pääskyillä menee erittäin huonosti. Kaikki Suomessa pesivät pääskylajit ovat vähentyneet. Räystäspääsky on vähentynyt tällä vuosituhannella noin 75 prosenttia ja 1980-luvulta lähtien yli 90 prosenttia. Haarapääskyn kanta on 2000-luvulla pienentynyt lähes 40 prosenttia.

Haara- ja räystäspääskyn lisäksi Suomessa pesii törmäpääsky, joka kaivertaa pesänsä hiekkatörmiin. Sen kanta on romahtanut nopeasti 2000-luvulla alle puoleen. Rakennusten ja puiden koloissa pesivä tervapääsky ei nimestään huolimatta ole sukua varsinaisille pääskyille. Myös tervapääsky on vähentynyt alle puoleen 1980-luvulta. Kaikkien pääskyjen vähenemisen pääsyynä pidetään hyönteisravinnon vähenemistä.

 

Tiedotteen lintulajit ruotsiksi: hussvala (räystäspääsky), ladusvala (haarapääsky), backsvala (törmäpääsky), tornseglare (tervapääsky)

LISÄTIETOJA

suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi, p. 0400 749 786, teemu.lehtiniemi(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry