25 000 ihmistä seurasi lintuja viikonloppuna

UuroBirdwatch-tapahtuma Lappeenrannan Tiurunniemessä 7.10.208. Kuva: Juha Juuti

Viime viikonloppuna 6.–7.10. tuhannet suomalaiset tarkkailivat lintuja osana BirdLifen EuroBirdwatchia. Euroopan suurinta lintuharrastustapahtumaa on vietetty lokakuun alussa vuodesta 1993 lähtien.

Lauantaina ja sunnuntaina 41:ssä Euroopan ja Keski-Aasian maassa järjestettiin yli 950 linturetkeä tai muuta tapahtumaa, ja vähintään 25 000 ihmistä tarkkaili muuttolintuja. Viikonlopun aikana kirjattiin havaintoja yli viidestä miljoonasta lintuyksilöstä. Runsaimmat lajit koko Euroopassa olivat peippo, kottarainen ja valkoposkihanhi. Eniten lintuja havaittiin Alankomaissa, Ruotsissa, Unkarissa ja Suomessa.

Suomessa viikonlopun runsain laji oli valkoposkihanhi. Porvoossa muutti sunnuntaina 50 000 ja suurimmassa kerääntymässä Iitissä laskettiin olevan yli 40 000 valkoposkihanhea. Viikonlopun toiseksi runsain laji Suomessa oli urpiainen. Länsirannikolla muutti molempina päivinä tuhansia urpiaisia. Seuraavaksi runsaimmat lajit olivat räkättirastas, naakka ja alli.

Viikonlopun harvinaisin lintu oli torstaista saakka Kemiönsaarella kapustarintojen joukossa viipynyt amerikankurmitsa. Laji on havaittu Suomessa vain kaksi kertaa aikaisemmin. Muita suurharvinaisuuksia olivat arotasku ja suula Lappeenrannassa, punapäälepinkäinen Eurajoella sekä etelänsatakieli Lemlandissa. Viikonlopun aikana Suomessa havaittiin noin 210 lintulajia.

EuroBirdwatch-tapahtuman tarkoitus on edistää linnustonsuojelua ja lintuharrastusta. Valtioiden rajoista välittämättä matkaa tekevät muuttolinnut kuvastavat hyvin kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä lintujen suojelussa. BirdLifen selvityksen mukaan Välimeren maissa pyydetään laittomasti joka vuosi 25 miljoonaa muuttolintua. BirdLifen tavoitteena on turvata linnuille tärkeiden elinympäristöjen säilyminen pesimäalueilla, muutonaikaisilla levähdyspaikoilla ja talvehtimisalueilla.

 

Tiedotteen lintulajit ruotsiksi: bofink (peippo), stare (kottarainen), vitkindad gås (valkoposkihanhi), gråsiska (urpiainen), björktrast (räkättirastas), kaja (naakka), alfågel (alli), amerikansk tundrapipare (amerikankurmitsa), isabellastenskvätta (arotasku), havssula (suula), rödhuvad törnskata (punapäälepinkäinen), sydnäktergal (etelänsatakieli)

 

VALOKUVA vapaasti julkaistavaksi EuroBirdwatchista uutisoitaessa
(Lappeenranta, Tiurunniemi 7.10.2018, kuva: Juha Juuti)

 

LISÄTIETOJA

tiedottaja Jan Södersved, p. 040 5555 393, jan.sodersved(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry