BirdLifen kultainen ansiomerkki Vesa Hyyryläiselle

Vesa Hyyryläinen ja rengastetut sääksen poikaset. Kuva: Miska Puumala

Mediatiedote 9.3.2020

BirdLife Suomi on myöntänyt kultaisen ansiomerkin paltamolaiselle Vesa Hyyryläiselle pitkästä ja monipuolisesta lintujen ja lintuharrastuksen hyväksi tehdystä työstä. Ansiomerkki luovutettiin eilen Kainuun Lintutieteellisen Yhdistyksen 50-vuotisjuhlassa Kajaanissa.

Hyyryläisen lintuharrastus alkoi lähes 50 vuotta sitten, Kymenlaaksossa vuonna 1972. Myöhemmin hän on itse innostanut ja aktivoinut tuhansia oppilaita ja yliopisto-opiskelijoita lintuharrastuksen pariin opettajana työskennellen.

Vuosien varrella Hyyryläinen on osallistunut moniin paikallisiin ja valtakunnallisiin tutkimus- ja suojeluhankkeisiin. Muun muassa Oulujärven Ärjänsaaren ja Sotkamon Losonvaaran suojelussa hänen työnsä on ollut hyvin merkittävä.

Hyyryläinen on rengastanut lintuja aktiivisesti yli 20 vuotta keskittyen viime vuosina pöllöihin ja päiväpetolintuihin. Vuodesta 2008 hän on vetänyt Kainuussa hanketta, jossa on rakennettu yli 100 tekopesää sääkselle, valjastettu satelliittilähettimillä 15 yksilöä ja merkitty värirenkain noin 1000 yksilöä. Hän vastaa myös sääksen pesäkamerasta, jolla on seurattu paltamolaisen sääksiparin perhe-elämää jo neljän vuoden ajan.

Linnunpönttöjä Hyyryläinen on rakentanut lähes 3 000. Niitä on viety ja ripustettu eri puolille maata. Vuodesta 2008 Hyyryläinen on myös hoitanut vahingoittuneita luonnonvaraisia lintuja sekä antanut hoito-ohjeita muille lintuja hoitaville vapaaehtoisille.

Hyyryläinen on ollut aktiivinen myös järjestötoiminnassa. Hän on toiminut Kainuun Lintutieteellisen Yhdistyksen hallituksessa vuodesta 2010 ja puheenjohtajana vuodesta 2016. Lisäksi hän on Sääksisäätiön varapuheenjohtaja, Paltamon Luonnon puheenjohtaja ja jäsenenä monessa muussa ympäristö- tai luontoharrastusjärjestössä.

BirdLife Suomen kultainen ansiomerkki voidaan antaa valtakunnallisesti tai kansainvälisesti poikkeuksellisen menestyksellisestä sekä hyvin pitkäaikaisesta, yli 25 vuotta jatkuneesta toiminnasta lintuharrastuksen, -tutkimuksen tai -suojelun edistämiseksi.

Samassa tilaisuudessa luovutettiin BirdLife Suomen hopeinen ansiomerkki kuhmolaiselle luontokuvaajalle ja kirjailijalle Antti Leinoselle.

 

VALOKUVIA Vesa Hyyryläisestä vapaasti julkaistavaksi uutisen yhteydessä:
Sääksen poikasten rengastus Oulujärvellä 22.7.2016 (kuva: Miska Puumala)
Huuhkajan poikasen rengastus Sotkamossa 15.5.2018 (kuva: Antti Härkönen)

LISÄTIETOJA

Vesa Hyyryläinen, p. 040 540 8830, vesahyyry5(at)gmail.com

Risto Leinonen, sihteeri, p. 0400 746 903, leinonen.risto(at)gmail.com
Kainuun Lintutieteellinen Yhdistys ry