Himalajanhernekerttu ensi kertaa Suomessa ja Euroopassa

Hernekerttu, alalaji althaea. Helsinki 8.11.2020. Kuva: Jukka A. Lahtinen

Mediatiedote 7.3.2021

Helsingin Lauttasaaressa viime syksynä marraskuusta joulukuun alkuun viipynyt hernekerttu osoittautui tarkemmissa selvityksissä Euroopan ensimmäiseksi althaea-alalajin hernekertuksi, josta on käytetty suomenkielistä nimeä himalajanhernekerttu. Tätä alalajia pidetään toisinaan omana lajinaan. Se pesii Kaspianmeren itäpuolella Turkmenistanista Himalajan länsiosiin ja talvehtii pääosin Intian niemimaalla.

BirdLife Suomen rariteettikomitea, joka vastaa harvinaisten lajien ja alalajien havaintojen tarkastamisesta, tutki linnusta otetut kuvat ja sanalliset kuvaukset sekä rengastuksen yhteydessä otetut mitat. Havainnosta pyydettiin lausuntoja myös ulkomaisilta asiantuntijoilta.

Alalaji paljastui lopulta linnun höyhenistä tehdyn DNA-analyysin perusteella, mutta määritystä tukivat muun muassa pidempi siipi, siiven rakenne, tummempi pää ja hernekertun äänestä poikkeava rätinä. Rariteettikomitea hyväksyi havainnon tänä viikonloppuna pitämässään kokouksessa.

Viimeiset hernekertut lähtevät Suomesta tavallisesti syys–lokakuun vaihteessa, joten 8.11. Lauttasaaren linnun löytäneet Jukka A. Lahtinen ja Matias Castrén osasivat kiinnittää siihen huomiota. Loppusyksyltä on muutama aiempi havainto hernekertun muista itäisistä alalajeista, mutta tätä alalajia ei osattu pitää potentiaalisena harhautujana.

 

Tiedotteen lintulajit ruotsiksi: bergärtsångare (himalajanhernekerttu), ärtsångare (hernekerttu)

 

LISÄTIETOJA

tiedottaja Jan Södersved, p. 010 406 6202, jan.sodersved(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry

Aleksi Lehikoinen, p. 045 137 5732, aleksi.lehikoinen(at)helsinki.fi
BirdLife Suomen rariteettikomitea

 

Muokattu 7.3.2021 klo 16.20 (löytäjien nimet korjattu).