Tuhannet ihmiset bongasivat päivän pihalla

Bongaa päivä pihalla

Mediatiedote 18.5.2021

BirdLife Suomen Bongaa päivä pihalla -tapahtumaan osallistui yli 6 200 ihmistä lähes 4 000 pihalla eri puolilla Suomea.

 

Viime sunnuntaina järjestetyn lintutapahtuman tarkoituksena oli viettää mukava lintupäivä kotona tai mökillä. Samalla laskettiin, kuinka monta lintulajia onnistui näkemään tai kuulemaan omasta pihasta puolen vuorokauden sisällä.

Moni yllättyi siitä, kuinka paljon lintuja voi nähdä tai kuulla pihapiirissään. Keskimäärin pihoissa havaittiin runsaat 20 lintulajia, mutta yhdeksässä paikassa yli 80 ja Virolahdella rikottiin reilusti sadan lajin raja (107). Lapissa kärkitulos (66) syntyi Torniossa, ja neljällä muulla lappilaispihalla päästiin yli 50 lajiin.

Pihojen yleisimmät lajit olivat talitiainen, peippo ja kirjosieppo. Nämä havaittiin vähintään kolmella pihalla neljästä. Kaikkiaan yksitoista lajia havaittiin vähintään joka toisessa paikassa, ja yhteensä tapahtumassa ilmoitettiin havaintoja noin 220 lajista. Vain yhdessä paikassa havaittuja harvinaisuuksia olivat muun muassa punajalkahaukka, sinipyrstö ja sitruunavästäräkki.

Lintujen kevätmuutto eteni tapahtumaa edeltävällä viikolla ripeästi, ja esimerkiksi käkiä ja pajulintuja kuultiin Lappia myöten yhteensä joka kolmannella pihalla. Pääskyjä nähtiin kuitenkin vielä melko niukasti. Iltapäivällä Etelä-Suomessa nähtiin laajalla alueella valkoposkihanhien näyttäviä muuttoparvia.

Uusi lintutapahtuma sai alkunsa viime keväänä, kun lintuharrastajien perinteistä lintutornitapahtumaa ei voitu järjestää. Viime keväänä tapahtuma järjestettiin nimellä Pihojen taisto.

 

Tiedotteen lintulajit ruotsiksi: talgoxe (talitiainen), bofink (peippo), svartvit flugsnappare (kirjosieppo), aftonfalk (punajalkahaukka), blåstjärt (sinipyrstö), citronärla (sitruunavästäräkki), gök (käki), lövsångare (pajulintu), vitkindad gås (valkoposkihanhi)

 

LISÄTIETOJA

tiedottaja Jan Södersved, p. 010 406 6202, jan.sodersved(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry