Suomessa pesivien valkoposkihanhien syyskanta pieneni selvästi

Valkoposkihanhi. Kuva: Petri Vainio

Mediatiedote 7.9.2022

Viime viikonloppuna tehdyissä laskennoissa valkoposkihanhien määrä pieneni jo kolmatta vuotta peräkkäin.

 

Lintuharrastajat seuraavat Suomessa pesivien valkoposkihanhien määrää pesimäkauden jälkeen syyslaskennoilla. Tämän vuoden laskennoissa havaittiin noin 26 900 valkoposkihanhea, mikä on 14 prosenttia vähemmän kuin viime syksynä. Suomessa pesivien valkoposkihanhien syyskanta on vähentynyt jo kolmen vuoden ajan.

Valkoposkihanhen Suomen pesimäkanta on 2000-luvulla kasvanut ja levittäytynyt yhä laajemmalle. Laji pesii lähes koko rannikkoalueella ja paikoin sisämaassa. Syyskuun alun hanhimäärän pienentyminen kertoo pesimäkannan kasvun olevan tasaantumassa.

Erityisen paljon kanta on pienentynyt viime vuosina läntisen Suomenlahden alueella. Tarkkaan lasketulla pääkaupunkiseudulla hanhien määrä väheni noin tuhannella linnulla viime vuodesta ja jopa neljällätuhannella toissa vuodesta.

Valkoposkihanhien pesimätulos vaihtelee vuosittain, ja tänä vuonna pesintä sujui monin paikoin huonosti. Pesivien parien määrää on todennäköisesti vähentänyt hanhien talvehtimisalueilla lisäkuolleisuutta aiheuttanut lintuinfluenssa.

Valkoposkihanhen pesimäkannan kehitystä seurataan BirdLife Suomen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteistyönä. BirdLifen jäsenyhdistykset ovat koordinoineet laskentoja vuodesta 2008. Syyskannan laskenta tehdään elo–syyskuun vaihteessa ennen kuin Venäjällä pesivät arktiset valkoposkihanhet saapuvat Suomeen. Näitä levähtää Suomessa myöhemmin syksyllä jopa satoja tuhansia.

 

Valkoposkihanhi ruotsiksi: vitkindad gås

 

LISÄTIETOJA

suojeluasiantuntija Aapo Salmela, p. 010 406 6208, aapo.salmela(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry