Lähes joka toinen maailman lintulaji vähenee ja joka kahdeksas on uhanalainen

State of the World’s Birds 2022

Mediatiedote 28.9.2022

BirdLifen tänään julkaisema raportti maailman lintujen tilasta antaa huolestuttavan kuvan lintujen ja muun luonnon tulevaisuudesta. Selvitysten mukaan lähes joka toinen lintulaji on vähentynyt ja monien lajien kanta on huomattavasti aikaisempaa pienempi. Vain kuusi prosenttia lintulajeista on runsastunut.

Peräti joka kahdeksas lintulaji (1 409 lajia) on maailmanlaajuisesti uhanalainen. Maatalouden laajeneminen ja tehostuminen vaikuttavat kolmeen neljäsosaan uhanalaisista lajeista, kestämättömät hakkuut lähes joka toiseen ja ilmaston lämpeneminen jo noin joka kolmanteen uhanalaiseen lajiin.

Lintukantoja seurataan vuosittain yli 80 maassa. Linnut onkin maailman parhaiten tunnettu eläinryhmä, ja linnuston muutokset kuvaavat hyvin myös huonommin tunnettujen eliölajien ja niiden elinympäristöjen tilaa. Viesti linnuston vähenemisestä on viesti luonnon monimuotoisuuden yleisestä heikkenemisestä.

BirdLife Internationalin pääjohtaja Patricia Zurita kommentoi raportin löydöksiä huolestuneena: ”Linnut kertovat oman luonnonympäristömme tilasta, mutta me jätämme huomiotta niiden viestin. Ympäri maailman koetaan jo äärimmäisiä metsäpaloja, kuivuutta, helleaaltoja ja tulvia. Luonnon monimuotoisuuden kriisiin on keskityttävä maailmanlaajuisesti.”

BirdLife korostaa joulukuussa Kanadassa järjestettävän biodiversiteettisopimuksen 15. osapuolisopimuksen tärkeyttä. Kokouksessa on viimeisteltävä ja hyväksyttävä kunnianhimoinen toimintakehys maailman luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi.

BirdLife julkaisee raportin maailman lintujen tilasta neljän vuoden välein. Se antaa yleiskuvan siitä, miten lintukannat voivat, mitkä ovat tärkeimmät syyt ja paineet lintukantojen muutoksille sekä mitä pitäisi tehdä tilanteen kääntämiseksi. Englanninkielinen raportti on ladattavissa BirdLife Internationalin verkkosivulta.

BirdLife International on maailman suurin ympäristöjärjestöjen verkosto ja johtava linnustonsuojelun asiantuntija. Se toimii yli 115 maassa. BirdLife Suomi on järjestön suomalainen edustaja.

 

LISÄTIETOJA

Internal Communications Manager Rachel Gartner, tel. +44 75 8462 1223, rachel.gartner(at)birdlife.org
BirdLife International

suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi, p. 010 406 6205, teemu.lehtiniemi(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry