Yli 33 000 linnunpöntön tarkistuksen tulos: pesintöjä paljon ja pesinnät sujuneet hyvin

Kirjosieppopari. Kuva: Micha Fager

Mediatiedote 12.6.2023

BirdLife Suomen viikonloppuna järjestämässä Pönttöbongaus-tapahtumassa on todettu keskimääräistä runsaammin lintujen pesintöjä. Pesinnät ovat hieman myöhässä, mutta sujuneet hyvin.

Alustavat tiedot perustuvat noin 4 300 paikan ja 33 000 pöntön havaintoihin. Pesintä todettiin 56 prosentissa pöntöistä, mikä on 11. kertaa järjestetyn Pönttöbongauksen neljänneksi suurin osuus.

Pönttölintujen pesinnät ovat viime vuoden tapaan muutaman päivän keskimääräistä myöhemmässä, mikä johtunee viileästä toukokuusta. Viileys ei kuitenkaan näy normaalia suurempana epäonnistuneiden pesintöjen osuutena, eli pesinnät vaikuttavat sujuneen hyvin.

Noin puolessa pöntöistä on meneillään ruokintavaihe ja noin kolmanneksessa haudonta. Aikataulussa on kuitenkin suurta vaihtelua lajien ja Suomen eri osien välillä. Yleisimmistä pönttölinnuista kirjosiepot ovat pääosin haudontavaiheessa, ja valtaosassa sini- ja talitiaisen pönttöjä on meneillään poikasten ruokinta. Valtaosasta kottaraisten pönttöjä poikaset ovat sen sijaan jo lähteneet maailmalle.

Tavallisimmat pöntöistä bongatut lajit olivat perinteiseen tapaan kirjosieppo (22 % pöntöistä), tali- (11 %) ja sinitiainen (11 % ) sekä selvästi harvalukuisemmat pikkuvarpunen (4 %), telkkä (1, 5 %) ja kottarainen (0,9 %).

Poikkeuksellisen paljon on ilmoitettu vähentyneen ja uhanalaisen räystäspääskyn pesintöjä. Räystäspääskyn ilmoitettujen pesintöjen määrä on lähes kaksinkertainen keskiarvoon verrattuna ja selvästi suurempi kuin kertaakaan aikaisemmin. Kasvu on todennäköisesti seurausta kasvaneesta kiinnostuksesta auttaa lajia räystäspääskyille tarkoitettujen erikoispönttöjen avulla.

Pönttöbongaus-tapahtuman tavoitteena on kerätä tietoa pönttölintujen pesinnästä ja kannanmuutoksista sekä lisätä kiinnostusta lähiympäristön lintujen seurantaan. Tapahtuma on järjestetty vuodesta 2013 alkaen. Se on tarkoitettu kaikille linnuista kiinnostuneille. Pesintöjä havainnoidaan niitä häiritsemättä eli pönttöihin ei kurkita, vaan tilanne päätellään lintujen käyttäytymisestä.

Pönttöbongaushavaintoja viime viikonlopulta voi ilmoittaa sunnuntaihin 18.6. saakka tapahtuman verkkosivuilla www.ponttobongaus.fi tai postikortilla. Tapahtuman tulossivuilla voi tarkastella lajikohtaisesti, missä pönttöpesintöjä on havaittu ja missä vaiheessa eri lajien pesinnät nyt ovat eri puolilla Suomea.

 Tiedotteen lintulajit ruotsiksi: svartvit flugsnappare (kirjosieppo), talgoxe (talitiainen), blåmes (sinitiainen), stare (kottarainen), knipa (telkkä), hussvala (räystäspääsky)

VALOKUVIA vapaasti julkaistavaksi Pönttöbongauksesta uutisoitaessa

LISÄTIETOJA

suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi, p. 010 406 6205, teemu.lehtiniemi(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry