Pönttöbongauksessa tavanomaista vähemmän tiaisia

Kirjosieppo on vuodesta toiseen runsain Pönttöbongauksessa ilmoitettu pönttöpesijä. Kuva: Petri Vainio

Mediatiedote 10.6.2024

BirdLifen viikonloppuna järjestämässä Pönttöbongaus-tapahtumassa on havaittu hieman keskimääräistä vähemmän pesintöjä.

Alustavat tiedot perustuvat noin 2 600 paikan ja 21 000 pöntön havaintoihin. Pesintöjä todettiin 52 prosentissa pöntöistä, mikä on kolmanneksi pienin määrä edellisen 12 vuoden aikana.

Kirjosieppoja on havaittu pöntöissä hieman keskimääräistä enemmän, mutta tali- ja sinitiaisia selvästi keskimääräistä vähemmän. Tiaisten pesinnät sujuivat viime vuonna heikosti, mikä näkyy tänä kesänä pienempänä määränä pesintöjä.

Tavallisimmat pöntöistä bongatut lajit olivat perinteiseen tapaan kirjosieppo (20 % pöntöistä), sini- (10 %) ja talitiainen (10 %) sekä harvalukuisemmat pikkuvarpunen (4 %), telkkä (1,4 %) ja kottarainen (1 %).

Noin puolessa pöntöistä on meneillään haudontavaihe ja noin kolmanneksessa poikasten ruokinta. Aikataulussa on kuitenkin suurta vaihtelua lajien ja Suomen eri osien välillä. Yleisimmistä pönttölinnuista kirjosiepot ovat pääosin haudontavaiheessa, ja valtaosassa sini- ja talitiaisen pönttöjä on meneillään poikasten ruokinta. Noin puolesta kottaraisten pönttöjä poikaset ovat sen sijaan jo lähteneet maailmalle.

Kottaraisten pesinnät ovat sujuneet selvästi tavanomaista heikommin, sillä pesinnöistä jopa 15 % on ilmoitettu epäonnistuneen, mikä on lähes kolminkertaisesti keskimääräiseen verrattuna.

Pönttöbongaus-tapahtuman tavoitteena on kerätä tietoa pönttölintujen pesinnästä ja kannanmuutoksista sekä lisätä kiinnostusta lähiympäristön lintujen seurantaan. Tapahtuma on järjestetty vuodesta 2013 alkaen. Se on tarkoitettu kaikille linnuista kiinnostuneille. Pesintöjä havainnoidaan niitä häiritsemättä eli pönttöihin ei kurkita, vaan tilanne päätellään lintujen käyttäytymisestä.

Pönttöbongaushavaintoja viime viikonlopulta voi ilmoittaa sunnuntaihin 16.6. saakka tapahtuman verkkosivuilla www.ponttobongaus.fi. Tapahtuman tulossivuilla voi tarkastella lajikohtaisesti, missä pönttöpesintöjä on havaittu ja missä vaiheessa eri lajien pesinnät nyt ovat eri puolilla Suomea.

Tiedotteen lintulajit ruotsiksi: svartvit flugsnappare (kirjosieppo), talgoxe (talitiainen), blåmes (sinitiainen), stare (kottarainen), knipa (telkkä), pilfink (pikkuvarpunen).

VALOKUVIA vapaasti julkaistavaksi Pönttöbongauksesta uutisoitaessa.

LISÄTIETOJA

suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi, p. 010 406 6205, teemu.lehtiniemi(at)birdlife.fi

BirdLife Suomi ry