Lintutilanne 28.2.2020

Taviokuurna. Kuva: Micha Fager.

Lintutilanne 28.2.2020

Hyvin varhain liikkeelle lähtenyt kevätmuutto on kohdannut takapakkia viime päivinä tuulten käännyttyä ja lämpötilan painuttua pakkaselle. Jotkin lajit, kuten töyhtöhyypät, saattavat kylmän ilman vallitessa lähteä takaisin etelään. Silti kevätmuuttajia on ajankohtaan nähden poikkeuksellisen paljon, ja lisän linnustoon tuovat monet ennätyksellisen runsaana talvehtineet vesilinnut sekä satunnaistalvehtijat.

Hanhista eniten on saapunut taigametsähanhia, paras kerääntymä Ulvilassa on ollut jopa yli 300 yksilöä. Tämä on huima määrä ottaen huomioon, että tähän asti metsähanhi on ollut harvinaisuus helmikuussa. Myös merihanhia on nähty eteläisillä rannikkoalueilla, samoin kanadanhanhia ja joitakin tundra- ja lyhytnokkahanhia. Vesilinnuista varhaisia saapujia olivat risti-, harmaa- ja jouhisorsa. Pohjoisimmat kevätmuuttavat joutsenet on havaittu jo Kuusamossa asti, kiurut puolestaan Porin seudulla. Pohjois-Suomessa on nähty monin paikoin tyypillisiä helmikuun muuttolintuja, taviokuurnia.

Lauha talvi on mahdollistanut monien poikkeuksellisten, hyönteissyöjiksi miellettyjen talvilintujen selviämiseen kevään kynnykselle. Muun muassa useita västäräkkejä ja ainakin kaksi tiltalttia on onnistunut sinnittelemään näin pitkälle. Nähtäväksi jää, ovatko nuo lajit jo piankin säännöllisiä talvehtijoita Suomessa.

Varsinkin pohjoisessa Suomessa on tehty monia havaintoja lapinpöllöistä, jotka ovat tulleet jopa pihoihin kyttäämään esimerkiksi ruokinnalla käyviä pikkujyrsijöitä. Usein tämä on merkki heikosta ravintotilanteesta: joko myyriä on vähän tai niitä on vaikea saalistaa kovan hangen alta. Useita lintuja tiedetään nytkin kuolleen nälkään. Vaikka lapinpöllö on kuvauksellinen laji, linnuille pitää ehdottomasti antaa saalistusrauha. BirdLife muistuttaa jälleen kerran lintujen huomaavaisesta havainnoinnista.

Ehkä jakson ajankohtaan nähden poikkeuksellisin havainto oli Humppilassa ja Valkeakoskella seikkaillut haarahaukka. Myös kaksi isohaarahaukkaa liikkui edelleen Suomessa. Monia ilahdutti myös Kouvolassa pari päivää viihtynyt arktinen tunturipöllö. Muita harvinaisuuksia olivat muun muassa Kristiinankaupungissa havaittu jääkuikka, jälleen uusi mustakaularastas (tällä kertaa Helsingissä) sekä pikkusirkku Salossa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 13.3.