Lintutilanne 24.5.2019

Lintutilanne 24.5.2019

Huolimatta suuressa osassa maata pitkään vallinneesta lämpimästä säästä, monien Afrikasta saapuvien muuttajien muutto tuntui edistyvän hyvin nihkeästi ja etelärannikollakin esimerkiksi tervapääskyt ovat runsastuneet vasta viime päivinä. Monet myöhäiset saapujat valloittavat Suomen kuitenkin nopeasti. Esimerkiksi lehtokerttua, yhtä myöhäisimmistä runsaista muuttolinnuistamme, on jo tavattu Kemiä ja Hyrynsalmea myöden.  Hyönteissyöjien muutto näkyy parhaiten meren saarissa ja niissä majailevia harrastajia hemmotellaan hienoilla määrillä, esimerkkinä viime viikolta vaikka 176 leppälintua ja 82 pensaskerttua Paraisten Jurmossa tai peräti 400 hernekerttua Lemlandin Lågskärillä. Viimeistenkin muuttolintujen hiljalleen saapuessa alkaa lintujen paras laulukausi, josta kannattaa nauttia juuri nyt – se menee myös ohitse varsin nopeasti!

Arktisten vesilintujen ja kahlaajien muutossa on vallinnut koko ajan hiukan odottava tunnelma, eikä Suomenlahdella ole edelleenkään juurikaan ollut muutolle suotuisia eteläisiä-lounaisia tuulia.  Silti esimerkiksi valkoposkihanhia on muuttanut halki Suomen varsin leveänä rintamana useana päivänä ja kerääntymät Itä-Suomessa ovat edelleen kymmeniä tuhansia yksilöitä monella paikalla. Sepelhanhia on puolestaan muuttanut vasta hyvin niukasti, ensimmäinen kovempi muuttopäivä on ilmeisesti menossa tätä kirjoittaessa (24.5.), kovasta itätuulesta huolimatta. Alleja on muuttanut viime viikon aikana melko runsaasti, suurimmat, yli 150 000 yksilön päiväsummat, on laskettu totuttuun tapaan Suomenlahden itäosista, Porvoosta ja Virolahdelta. Pohjanlahden puolella puolestaan meno on ollut paikoin paikallisiin oloihin varsin hyvää, huomattavimpina ehkä yli kuuden tuhannen pilkkasiiven muutot Porissa ja Kristiinankaupungissa.

Harvinaisuuksista ylivoimaisesti suurimman huomion sai ansaitusti maan ensimmäinen pikkupajusirkku. Muita suurharvinaisuuksia edustivat valkosiipitiirat Asikkalassa ja Mynämäellä, rusorintakerttu Jurmossa, harmaasirkku Rovaniemellä sekä keväällä erittäin harvinainen hippiäisuunilintu Lågskärillä.

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 31.5.