Lintutilanne 3.4.2018

Töyhtöhyyppä. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 3.4.2018

Lintujen kevätmuutto eteni pääsiäisenä hyvin maltillisesti pakkasöiden ja Suomen eteläpuolella vallinneiden koillisvirtausten takia. Kuitenkin esimerkiksi töyhtöhyyppiä havaittiin kolminkertainen määrä edelliseen viikkoon verrattuna ja kiuruja ja sepelkyyhkyjä yli kaksi kertaa enemmän. Pohjoisin kiuru lensi jo Tornioon asti ja pohjoisin töyhtöhyyppä havaittiin Nivalassa.

Kylmät yöt hidastavat erityisesti vesilintujen ja rastaiden muuttoa. Isokoskeloiden ja telkkien havaintomäärät eivät kasvaneet juuri lainkaan viime viikon aikana. Punakylki- ja laulurastaita on saapunut Suomeen vain kourallinen, ja hyvin vähissä ovat myös esimerkiksi västäräkit ja punarinnat.

Uusina muuttolintulajeina pääsiäisenä havaittiin muun muassa sääksi Raaseporissa, ruskosuohaukka Porvoossa, mustaleppälintu Paraisten Utössä ja kapustarinta Lahdessa. Uusia harvinaisuuksia ei noteerattu.

Loppuviikon sääennusteen toteutuessa kevätmuutto pääsee kunnolla vauhtiin torstaista alkaen. Ruokailupaikkoja linnuille on lumisessa Suomessa kuitenkin vähän, joten moni uskalikko joutunee kääntymään takaisin tai hakeutumaan pihojen ruokinnoille.

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 10.4.

Kuva (töyhtöhyyppä, tofsvipa): Micha Fager