Atlasviikot 12.–25.6.

Västäräkki. Kuva: Pertti Rasp

Atlasviikkojen 12.–25.6.2023 satoa

Atlasviikkojen aikana ilmoitettiin yli 140 000 atlashavaintoa. Tyhjien ja satunnaishavaintoja sisältävien atlasruutujen määrä väheni roimasti (1 812 -> 1 500), ja vastaavasti paremmin tutkittujen ruutujen määrä kasvoi hienosti. Tiedot kertyivät yksittäisistä havainnoista sekä kesän lintulaskennoista, joiden keskeinen aika osui atlasviikoille. Maan eteläpuoliskon atlasruuduista 38 % saatiin vähintään tyydyttävästi selvitetyiksi (ennen atlasviikkoja 31 %). Lapissa atlastilanne koheni 12 suurruudulla 44 suurruudusta. Lämmin kiitos kaikille atlashavaintoja ilmoittaneille!

Atlasviikoilla kannustettiin ilmoittamaan tietoja kaikkien lajien ohella erityisesti yleisistä lajeista. Näin tapahtuikin: peipon, västäräkin, variksen, harakan ja pajulinnun atlaskartan aukkoja täyttyi. Atlashavaintoja ilmoitettiin enemmän kuin vastaavalla jaksolla viime vuonna västäräkistä, variksesta ja harakasta. Lajien levinneisyyskarttoja voi tarkastella atlaksen tulospalvelussa sekä koko maan että yhdistysten tasolla.

Kaikkien lajien atlaskartoissa on yhä aukkoja, joten kannattaa jatkaa aktiivista havainnointia ja tietojen ilmoittamista! Erityisesti Lapissa ja Itä-Suomessa on katvealueita.

Kesän retkillä kannattaa kirjata retken mittaan ylös kaikki ruudulla havaitut lajit ja kullekin lajille korkein retkellä havaittu pesimävarmuusindeksi. Näin kaikille lajeille, myös yleisille linnuille, tulee ilmoitettua pesimävarmuusindeksi. Apuna voi käyttää ruudun tulostettavaa maastolomaketta, josta voit samalla tarkistaa, mitä lajeja ruudulla havaittiin edellisessä atlaksessa. Tulostettavan maastolomakkeen löydät täältä.

 

Atlaskisa juhannuksena 23.–25.6.

Atlaskisan tulokset:

Eetu Paljakka 142 (Kouvola)
Antti Salovaara ja Inari Nousiainen 81 (Savukoski, Salla)
Janne Leppänen 68 (Polvijärvi)
Eija ja Juha Kiltilä 64 (Kauhava, Seinäjoki, Vähäkyrö)
Tero Piikkilä 60 (Vöyri, Uusikaarlepyy)
Kim Kuntze 44 (Mynämäki, Taivassalo)
Jari Seppälä 30 (Ylöjärvi)
Ahti Pulli 14 (Taipalsaari, Lappeenranta)
Heidi Björklund 6 (Inkoo)

Kiitos kaikille osallistujille!

 


Viime kesän tapaan järjestetään taas juhannuksena leikkimielinen ja erityisesti atlasretkeilyyn motivoiva kisa. Koska tilanne on kohentunut viime vuodesta, myös säännöt ovat hieman erilaiset: nyt yritetään korottaa ruutujen pesimävarmuussummia. Osallistu yhtenä tai useampana päivänä ja ole mukana kartoittamassa Suomen pesimälinnustoa! Kisan järjestää TLY:n atlasvastaava Kim Kuntze.

Kisa kestää perjantaista 23.6. sunnuntaihin 25.6. ja osallistua voi tuona aikana yhtenä, kahtena tai jokaisena päivänä. Osallistua voi yksin tai korkeintaan viiden hengen joukkueena. Rallialue on valinnainen korkeintaan kolmen atlasruudun alue (rajattu kolmeen, jotta kuhunkin ruutuun tulisi panostettua). Kultakin ruudulta kisaaja tarkastaa ennen rallia, mikä on ruudun pesimävarmuusindeksisumma (PVI-summa), joka lukee kunkin ruudun tulossivulla. Rallissa kisaaja/joukkue saa pisteitä sen mukaan, kuinka paljon kykenee nostamaan summaa. Summassa mahdollinen pesintä = 1 piste, todennäköinen = 2 pistettä ja varma = 3 pistettä. Jos siis vaikkapa nostan ruudussa kolmen lajin statuksen mahdollisesta varmaksi, tulokseni on 3 x (3 – 1) = 6 pistettä. Voittaja(joukkue) on se, jonka korotusten summa on suurin. Kuten säännöistä käy ilmi, kisassa pärjää parhaiten retkeilemällä mahdollisimman huonosti tähän mennessä kartoitetuissa ruuduissa – sitähän me haluamme.

Tarkempia sääntöjä:

– Atlasruutujen ei tarvitse olla vierekkäisiä tai esimerkiksi saman yhdistyksen alueella.
– Samalla atlasruudulla voi kisata useampikin joukkue, eivätkä yhden joukkueen tekemät korotukset ole pois toisen joukkueen tuloksesta.
– Atlasruudulla voi käydä useampanakin päivänä – tämä voi olla jopa suotavaa, koska silloin saadaan korotettua mahdollisia pesintöjä todennäköisiksi.
– Joukkueen jäsenet voivat hajaantua rallin aikana. Riittää, että yksi joukkueen jäsen tekee havainnon. Kuitenkaan joukkue ei saa liikkua useammalla kuin yhdellä moottoriajoneuvolla kerrallaan.
– Havainnot tulee tallentaa joko Tiiraan tai Luomuksen lintuatlaslomaketta/mobiilisovellusta käyttäen oikein pesimävarmuusindeksein.
– Ethän panttaa havaintojasi juhannuksen alla, vaikka näin sinun olisikin helppo tehdä sitten kisa-aikana korotuksia. On atlaksen etu, että kaikki havainnot ovat mahdollisimman reaaliaikaisesti tulospalvelussa.

Ilmoita tuloksesi Kim Kuntzelle (kim.kuntze(AT)gmail.com, huomaa sukunimen kirjoitusasu) viimeistään kesäkuun loppuun mennessä.

Esimerkki pisteytyksestä:

Päätän kisata seuraavissa ruuduissa:
776:352 (Utsjoki, Vardoaivi) PVI-summa nyt 12
776:351 (Utsjoki, Vetsikko) PVI-summa nyt 82
771:352 (Inari, Mierggasroavvi) PVI-summa nyt 0

PVI-summa löytyy tosiaan tulossivulta, esim.
https://tulokset.lintuatlas.fi/grid/776:352

Saan näihin vastaavassa järjestyksessä korotuksia 40, 2 ja 32 pistettä. Näin ollen tulokseni on 74 pistettä.

Kisa ei tietenkään ole tasapuolinen kaikkien ruutujen suhteen, mutta tärkeintä on saada itsensä retkelle juhannuksen upeina kesäpäivinä ja -öinä, ei niinkään voitto. Suurimpia voittajia ovat atlas ja iloiset retkeilijät.