Atlasviikot 10.-23.6.2024

Västäräkki. Kuva: Pertti Rasp

Ilmoita atlasviikoilla 10.–23.6.2024 kaikista lajeista pesimähavainnot atlakseen. Reviirillään laulava lintu on jo atlashavainto. Tarkoitus on saada tietoa koko pesimälajiston osalta sekä erityisesti yleisistä lajeista. Atlasviikkojen yhteydessä järjestetään jälleen myös valtakunnallinen atlaskisa.

Oletko arkaillut ilmoittaa havaintoja variksesta, harakasta tai varpusesta? Onko peippo niin yleinen, että siitä ei ”viitsi” tallentaa atlashavaintoja? Tallennatko vain havaintosi pesistä ja jätät laulavat yksilöt ilmoittamatta? Tiesitkö, että kenties näistä syistä monen yleisen lajin atlaskartta on vielä aukkoinen?

Tilanteen korjaamiseksi ja lintuatlaksen vauhdittamiseksi järjestetään jälleen atlasviikot 10.–23.6.2024. Atlasviikkojen tavoitteena on, että kaikki pesintään viittaavat havainnot ilmoitetaan kahden viikon ajan aktiivisesti atlakseen. Tarkoituksena on kannustaa ilmoittamaan havaintoja erityisesti yleisistä lajeista ja kaikista laulavista linnuista. Ilmoita siis kaikki pesintään viittaavat havaintosi, niin tekevät muutkin!

Kesäkuussa retkeillessä ylivoimaisesti suurin osa havainnoista koskee laulavia lintuja. Kerran havaittu laulava lintu ilmoitetaan atlakseen pesimävarmuusindeksillä 2 (mahdollinen pesintä). Kakkosindeksin saa siis helposti merkittyä miltei kaikille havaituille lajeille! Mikäli saman linnun havaitsee samalla paikalla eli pysyvällä reviirillä myöhemmin, ilmoitetaan havainto pesimävarmuusindeksillä 4 (todennäköinen pesintä). On tärkeää ilmoittaa atlakseen myös mahdollisia ja todennäköisiä pesintöjä: koskaan ei voi olla varma siitä, saadaanko lajin pesintä juuri tietyllä ruudulla myöhemmin varmistettua. Lisäksi on hyvä muistaa, että myös mahdolliset pesinnät nostavat ruudun selvitysastetta ja auttavat näin atlaksen toteuttamisessa.

Atlaksen lajikohtaiset kartat ovat monen yleisen lajin osalta vielä yllättävän aukkoisia. Monet yleisimmistä pesimälinnuistamme, kuten peippo ja västäräkki, on mahdollista havaita valtaosassa maamme atlasruuduista. Ilmoita siis kaikki havaintosi myös yleisistä lajeista, niin atlakseen saadaan realistinen kuva niiden levinneisyydestä. Monien yleistenkin lajien levinneisyys on muuttumassa, ja muutos on tärkeä saada dokumentoitua.  Lajien levinneisyyskarttoja voi tarkastella atlaksen tulospalvelussa sekä koko maan että yhdistysten tasolla.

Kesän retkillä kannattaa kirjata retken mittaan ylös kaikki ruudulla havaitut lajit ja kullekin lajille korkein retkellä havaittu pesimävarmuusindeksi. Näin kaikille lajeille, myös yleisille linnuille, tulee ilmoitettua pesimävarmuusindeksi. Apuna voi käyttää ruudun tulostettavaa maastolomaketta, josta voit samalla tarkistaa, mitä lajeja ruudulla havaittiin edellisessä atlaksessa. Tulostettavan maastolomakkeen löydät täältä. Voit myös käyttää apuna puutelistaa kännykässä. Avaa puhelimella sivu https://lintuatlas.fi/ ja siellä linkki “Puutelista puhelimessa”. Salli paikannus. Sen avulla saat listan atlaksen puutelajeista siitä atlasruudusta, jossa olet.

Atlasviikkojen yhteydessä järjestetään jälleen myös valtakunnallinen atlaskisa juhannusviikolla 17.–23.6.

Kisan organisoi Turun Lintutieteellisen Yhdistyksen atlasvastaava Kim Kuntze. Kisan ideana on kohentaa atlasruutujen pesimävarmuussummia koko maassa aktiivisella retkeilyllä ja kaikki havainnot kirjaamalla. Kisa-aikaa on koko juhannusviikko ja kisaan voi osallistua kahdella tavalla:

  1. sarjassa lasketaan yhteen kaikki atlaskorotukset viikon ajalta
  2. sarjassa lasketaan yhden retkipäivän aikana tehdyt korotukset

Kisaajat ilmoittavat siis itse tekemänsä korotukset atlakseen joko koko viikon ajalta (1) tai yhden päivän osalta (2). Koko viikon kisaavat voivat toki ilmoittaa samalla myös erikseen parhaan päivänsä tuloksen. Retkeiltävien ruutujen määrää ei ole rajoitettu kummassakaan sarjassa, eli voit retkeillä niin monella ruudulla kuin ehdit. Korotuksella tarkoitetaan tässä pesimävarmuusindeksillä varustettua havaintoa ruudulle uudesta lajista tai ruudulla jo havaitun lajin indeksin korottamista seuraavaan luokkaan (esimerkiksi todennäköisen pesinnän korottamista varmaksi).

Osallistu kisaan ilmoittamalla tuloksesi Kimille viimeistään maanantaina 24.6. Ilmoitukset sähköpostilla: kim.kuntze(AT)gmail.com