BirdLife: Lintuinfluenssauutisoinnissa vältettävä ylilyöntejä

Tukkasotkaparvi. Kuva: Micha Fager

Mediatiedote 25.11.2016

BirdLife Suomi haluaa muistuttaa, ettei Ahvenanmaalta löytynyt lintuinfluenssa vaikuta tavallisten ihmisten elämään. Lintuja voi edelleen huoletta ruokkia ja jatkaa työtä miljoonan linnunpöntön rajan saavuttamiseksi. Lintuja ei tarvitse pelätä.

Vielä ei ole tietoa, onko Ahvenanmaalta löytynyt lintuinfluenssa korkeapatogeenista tyyppiä. Lintuinfluenssan tyypillä on merkitystä siipikarjalle ja luonnonvaraisille linnuille, ja on tärkeää, että tuotantolintujen ja luonnonvarausten lintujen kohtaaminen estetään.

Mikäli Suomeen on rantautunut korkeapatogeeninen lintuinfluenssa, se aiheuttaa erityistä linnustonsuojelullista huolta vesilinnuista, joista useat on arvioitu uhanalaisiksi.

Lintuinfluenssatilanteen seuraamisessa lintuharrastajat ovat avainasemassa. Erityisesti kohteilla, joille kerääntyy paljon vesilintuja, on syytä ilmoittaa viranomaisille, mikäli löytyy useita kuolleita lintuja. BirdLife kehottaa lintuharrastajia erityiseen tarkkaavaisuuteen, jotta viranomaisilla on mahdollisimman hyvä kuva tilanteesta.

Mahdollisen tautitapauksen löytyessä on tärkeää koota tietoa myös muista paikalla havaituista lintulajeista ja määristä.

Monin paikoin Euroopassa vuonna 2005 esiintynyt korkeapatogeeninen lintuinfluenssatyyppi H5N1 aiheutti mediassa ja jopa viranomaisissa ylilyöntejä. Tautipelkoa lietsoivat muun muassa perusteettomat lintujen talviruokintakiellot ja kehotukset poistaa linnunpönttöjä pihasta.

 

LISÄTIETOJA

suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi, p. 0400 749 786
BirdLife Suomi ry