Lintutilanne 20.12.2016

Mustarastas. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 20.12.2016

Luonnossa voi jo havaita kevään merkkejä, vaikka vuosi ei ole edes päättynyt. Etelärannikolla mustarastaat virittelevät jo vaisua laulua, ja tapailipa punarintakin jo helisevää lauluaan Helsingissä. Ensimmäiset laulajat ovatkin tyypillisesti urbaaneja kaupunkilaisia. Sään lämmettyä myös talitiaiset ja varpuset ovat olleet innokkaammin äänessä.

Kunnon lumipeite on toistaiseksi vain Itä- ja Pohjois-Suomessa. Siellä linnut keskittyvät ruokintapaikoille ja harvoille sulapaikoille. Virtaavien koskien äärelle kannattaa suunnata etsimään koskikaroja. Niitä saapuu Suomeen talvehtimaan Norjan tunturipuroilta. Parhailla koskilla voi nähdä toistakymmentä koskikaraa. Inarin Jurmukoskella oli eilen 26 koskikaraa.

Etelä-Suomessa lintuja ruokailee pihojen lisäksi pelloilla. Keltasirkkujen, tiklien ja muiden pikkulintujen lisäksi lounaisimmasta Suomesta voi löytää talvehtivia uuttu- tai sepelkyyhkyjä. Ahvenanmaalla nähtiin vielä kaksi metsähanheakin. Satojen keltasirkkujen parvia on nähty monessa paikassa, ja lapinsirkkujakin on löytynyt kymmenkunta. Asikkalassa on ollut vajaan tuhannen keltasirkun joukossa peltosirkku sekä pari lapinsirkkua. Peltosirkku on Suomessa havaittu vain kerran aiemmin talvikuukausina. Loviisassa keltasirkkujen joukkoon on lyöttäytynyt harvinainen mäntysirkku.

Muista harvinaisuuksista on edelleen havaittu muun muassa liki kymmenen viitatiaista ja parikymmentä pikku-uikkua. Porissa on nähty kaksi kyhmyhaahkaa, ja mustakaularastas viipyy edelleen Helsingissä. Syksyn taigarautiaisinvaasion jäljiltä kuluneen parin viime viikon aikana on havaittu vielä kuusi taigarautiaista mutta vain neljä tavallista rautiaista.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lisää talvilinnuista:

Tietoa lintuinfluenssasta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 3.1.