Lintutilanne 3.1.2017

Merisirri. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 3.1.2017

Tiira-lintutietopalveluun on alkaneen vuoden aikana kirjattu havaintoja jo 135 lintulajista. Lintujen tarkkailu on kuitenkin viime viikkoina ollut lauhassa ja usein tuulisessa säässä haastavaa: linnut ovat hajaantuneet pitkin metsiä, peltoja ja avomerta. Alkavan pakkasjakson myötä ruokintapaikkojen elämä vilkastuu taas alkuvuodesta.

Etelä- ja Länsi-Suomen rannikolla viivyttelee nyt runsaasti vesilintuja. Helsingin edustalta on laskettu enimmillään 4000 allia, Hangossa 860 telkkää ja Paraisten Jurmossa peräti 140 lapasotkaa. Selkämerellä tapaa yleisesti kymmenien mustalintujen ja pilkkasiipien parvia. Jurmossa talvehtii myös komea määrä merisirrejä: 152 lintua on yksi suurimmista Suomessa koskaan havaituista talviparvista.

Puimattomilla pelloilla ruokailee edelleen suuria keltasirkku- ja tikliparvia. Urpiainen on tänä talvena runsas ja urpiaisparvista on löydetty tavallista enemmän tundraurpiaisia, enimmillään jopa kolmisenkymmentä yksilöä. Marjalintutalvi jää keskimääräistä heikommaksi, mutta tilhiä tapaa yhä siellä täällä Etelä-Suomen taajamissa: suurimmissa parvissa on ollut parisen sataa töyhtöpäätä.

Harvinaisista talvehtijoista viitatiaisia on viimeisen viikon aikana havaittu lähes kaksikymmentä yksilöä ja pikku-uikkuja viitisentoista. Taigarautiaisia talvehtii edelleen kolme yksilöä Turussa ja yksi Asikkalassa. Uudessakaupungissa nähtiin maanantaina pikkuruokki ja Eurajoella uudenvuodenpäivänä jääkuikka. Syksyn yhdeksäs mustakaularastas löytyi 27.12. Kristiinankaupungista.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lisää talvilinnuista:

Tietoa lintuinfluenssasta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 17.1.