Lintutilanne 21.2.2017

Kiuru. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 21.2.2017

Ilmassa on jo kevättä. Talitiaiset ja viherpeipot laulavat pihoissa ja pöllöt pitävät meteliä metsissä. Ensimmäisiä muuttolintujakin alkaa saapua meren yli. Kevään ensimmäiset kiurut nähtiin toissa lauantaina 11.2. Paraisten Utössä ja Nakkilassa. Viikko sitten kiuru havaittiin Paimiossa, Porissa ja Kotkassa. Eilen Utössä muutti kaksi kiurua. Muutama kiuru ei vielä kunnon kevättä tee, mutta muutaman viikon sisällä niitä näkee jo yleisemmin.

Myös pulmusia ja uuttukyyhkyjä on saapunut muutolta etelärannikolle ja Länsi-Suomeen, mutta näiden muuton alkua on vaikeampi huomata, koska molempia lajeja on talvehtinut yksittäin ja pikku parvissa. Meri- ja harmaalokkien määrät ovat muuttajien myötä kasvaneet rannikolla, ja ensimmäiset lokit ovat edenneet kauas sisämaahan. Esimerkiksi Pirkanmaalla oli viikonloppuna jo kymmeniä harmaalokkeja ja muutama merilokki.

Lintuharvinaisuuksista kiinnostuneet ovat suunnanneet Helsinkiin, jossa viime päivinä on taas nähty sekä töyhtökiuru että mustakaularastas. Molemmat ovat olleet kaupungissa alkutalvesta lähtien, mutta välillä ne ovat olleet kateissa. Eilen Pattijoelta löytyi keskeltä metsää jäätyneestä ojasta nuori jääkuikka. Sen nokka oli jäätynyt kiinni, eikä lintu päässyt lentoon. Lintu otettiin hoitoon ja vapautetaan myöhemmin.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lisää talvilinnuista:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 7.3.