Lintutilanne 11.4.2017

Heinätavi, koiras. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 11.4.2017

Kuluneella viikolla Suomessa havaittiin muun muassa kevään ensimmäiset pikkutyllit, rantasipit, valkoviklot, pikkukuovit ja pohjansirkut. Eilen Hämeenlinnassa nähtiin kevään ensimmäinen keltavästäräkki. Aikaisemmin saapuneista lajeista västäräkki havaittiin Kemissä ja Ranualla, punarintoja nähtiin Lapissa jo useammassa paikassa.

Monet vesilinnut ovat saapuneet aikaisin. Esimerkiksi heinätaveja ja mustakurkku-uikkuja on havaittu tavallista enemmän tähän aikaan. Kristiinankaupungissa muutti sunnuntaina jo yli 100 kaakkuria. Ajankohtaan nähden tavallista enemmän on havaittu myös muun muassa kalatiiroja ja suokukkoja.

Ensimmäiset kurjet ovat ehtineet Perämeren perukasta Pohjois-Karjalaan, ja onpa Lapistakin jo ilmoitettu yksittäisiä havaintoja. Etelärannikolla on viikonlopusta lähtien muuttanut päivittäin enimmillään 1 400–1 900 kurkea. Sunnuntaina pääreitti kulki Varsinais-Suomessa. Eilen etelärannikolla koettiin illansuussa nopea muutonpurkaus, kun yli 1 400 kurkea saapui saderintaman edellä Suomenlahden yli kovassa tuulessa. Hyvää muuttoa nähtiin edelleen tänään päivällä.

Eilen liikkeellä oli myös kuoveja ja sepelkyyhkyjä. Helsingissä laskettiin yli 400 ja Mynämäellä ja Paimiossa noin 350 muuttavaa kuovia. Kalajoella puolestaan kirjattiin noin 2 200 muuttavaa sepelkyyhkyä.

Viikon harvinaisin lintu oli valtamerilintu suula, joka nähtiin muuttolennossa  lauantaina Ahvenanmaalla ja kaksi ja puoli tuntia myöhemmin Paraisten Utössä. Pikkuharvinaisuuksiksi luettavia sepelrastaita, mustaleppälintuja ja jalohaikaroita havaittiin monin paikoin.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 18.4.