Lintutilanne 16.5.2017

Satakieli 15.5.2017. Kuva: Pertti Rasp

Lintutilanne 16.5.2017

Hyönteissyöjälintujen muutto on päässyt kunnolla käyntiin viime päivinä. Pajulinnut ovat runsastuneet Etelä-Suomessa ja ensimmäiset niistä ovat ehtineet Lapin porteille. Laji on kuultu jo Simossa ja Kemissä. Kirjosiepot ovat ennättäneet kauemmas pohjoiseen Pelloon saakka. Myöhemmistä saapujista käki on kuultu Kalajoella, Valtimossa ja Vieremällä. Pohjoisimmat tervapääskyt nähtiin Kemissä ja Torniossa, ja satakieliä on havaittu Jyväskylää, Joensuuta ja Tohmajärveä myöten.

Kahlaajamuuttokin piristyi ja on ollut monipuolista kuluneen viikon aikana. Kosteikoilla lepäilee parhaimmillaan satoja tai tuhansia suokukkoja ja vikloja, runsaimpina lirot ja mustaviklot. Punakuirin muutto huipentui viime torstaina, jolloin Virolahdella nähtiin yli 2 000 muuttajaa. Pelloilla on edelleen voinut nähdä suuria kapustarintaparvia. Perjantaista lähtien on löytynyt myös keräkurmitsoja.

Viime keskiviikkona Limingalla laskettiin peräti 2 300 lyhytnokkahanhea. Metsä- ja tundrahanhiakin on nähty vielä tuhansittain, vaikka parvet ovat vähitellen siirtyneet pohjoiseen. Nyt Itä-Suomessa parveilee arktisia valkoposkihanhia. Sunnuntaina Parikkalassa arvioitiin noin 50 000 paikallista valkoposkihanhea. Maanantaina Loviisan Aspskärillä muutti yli 50 000 hanhea, joista puolet määritettiin valkoposkihanhiksi.

Vesilintumuutto oli vilkasta viikonloppuna. Porvoon Söderskärillä muutti lauantaina 90 000 ja sunnuntaina 95 000 mustalintua sekä 32 000 allia. Länsirannikolla Kristiinankaupungissa muutti puolestaan lauantaina lähes 8 000 pilkkasiipeä.

Viikon harvinaisimmat linnut olivat Suomen neljäs kyhmypilkkasiipi lauantaina Haminan Ulko-Tammion lähellä sekä maanantaina Lohjalta löytynyt Suomen viides keltajalkaviklo. Kyhmypilkkasiipi on aasialainen ja keltajalkaviklo pohjoisamerikkalainen laji. Muista harvinaisuuksista voisi mainita mustakaulauikun Virolahdella, lyhytvarvaskiuru Kökarissa, ruostepääskyn Mäntsälässä sekä tulipäähippiäiset Sipoossa, Helsingissä ja Asikkalassa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 23.5.