Lintutilanne 30.5.2017

Vesipääsky. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 30.5.2017

Kesäkuun lähestyessä lintujen kevätmuutto jatkuu edelleen kiihkeänä. Viime päivinä liikkeellä ovat olleet erityisesti kahlaajat. Ympäri Suomen on kosteikoille pysähtynyt lepäilemään suuria parvia jänkäsirriäisiä, vesipääskyjä ja lapinsirrejä. Mullospelloilta on monin paikoin löydetty Ruotsin ja Norjan tuntureille matkalla olevia keräkurmitsoja.

Arktisten hanhien muutto alkaa olla sepelhanhea lukuun ottamatta ohi. Kuikkalintujen hajaparvia näkee yhä yleisesti, ja esimerkiksi viime torstaina havaittiin monelta muutonseurantapaikalta nelinumeroinen määrä kuikkia. Samana päivänä Virolahdella laskettiin yli 4000 tundrakurmitsaa ja kaksi päivää myöhemmin Suomenlahdella muuttivat tuhannet suosirrit.

Hyönteissyöjiä saapuu Suomeen jatkuvasti lisää: pajulintujen, harmaasieppojen ja kerttujen määrät kasvavat päivä päivältä. Monen lajin muutto on selvästi myöhässä ja esimerkiksi yölaulajat ovat toistaiseksi olleet tavallista vähälukuisempia: satakieliä on havaittu vähän yli puolet viime vuosien tasosta ja ruisrääkkiä vain noin viidesosa.

Pikkukäpylintujen pesintä on jo ohi ja lajin ”syysmuutto” täydessä vauhdissa: pääosin länteen matkaavien käpylintuparvien ääniä kuulee nyt taivaalta yleisesti. Kalajoella havaittiin sunnuntaina yli 4 000 muuttavaa pikkukäpylintua.

Toukokuun lopun harvinaisimpia lintuja ovat olleet Urjalassa havaittu punapäälepinkäinen ja Raumalta ilmoitettu yöhaikara. Pilkkaniska nähtiin Kristiinankaupungissa, amerikanjääkuikka Pietarsaaressa ja harmaasirkku kuvattiin Siikajoella. Keltajalkaviklo yllätti palaamalla Lohjalle kahden viikon kateissa olon jälkeen. Tavallista runsaammin on nähty punajalkahaukkoja: viikon aikana ilmoitettiin yhdeksän yksilöä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 6.6.