Lintutilanne 13.3.2018

Uuttukyyhky. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 13.3.2018

Lintujen kevätmuutto on alkanut hyvin maltillisesti. Tammikuun lopussa havaittujen kiurujen jälkeen seuraavat yksilöt havaittiin vasta viime keskiviikkona Helsingissä ja lauantaina Turussa. Eilen Paraisten Utössä oli kahdeksan kiurua, mutta lähipäiville niitä ei ole juuri odotettavissa lisää, sillä loppuviikoksi on luvassa jälleen talvista pakkassäätä.

Kevään ensimmäiset töyhtöhyypät puolestaan nähtiin lauantaina Laitilassa ja sunnuntaina Jomalassa. Tänään Paraisten Jurmossa oli kolme töyhtöhyyppää. Metsähanhi havaittiin sunnuntaina Eurajoella, ja merihanhesta on kertynyt muutama havainto Porista Siuntioon. Viime vuonna tähän aikaan Suomeen oli saapunut jo satoja merihanhia sekä tuhansia kiuruja, töyhtöhyyppiä ja metsähanhia.

Pulmusia sekä uuttu- ja sepelkyyhkyjä on saapunut talvehtijoiden seuraksi. Uuttukyyhkyjä talvehti kymmenittäin, mutta uusia havaintoja on tehty muun muassa Porvoossa ja Ilmajoella. Harmaa- ja merilokit ovat palanneet rannikolle ja jatkaneet jonkin matkaa sisämaahan. Merilokki kirjattiin keväälle uutena lajina Hämeenlinnassa ja Imatralla. Mustavaris nähtiin jo Rovaniemellä.

Toistaiseksi maaliskuun ainoa uusi lintuharvinaisuus on Riihimäellä viikon verran kierrellyt nokivaris.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 27.3.