Lintutilanne 6.7.2018

Virtavästäräkki. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 6.7.2018

Useimmat pesimälintumme ovat saaneet poikasensa maailmalle. Monet pikkulinnut pesivät kuitenkin kahdesti kesän aikana, ja esimerkiksi kertuille heinäkuu on toisen pesinnän aikaa. Päiväsaikaan lintujen laulua kuulee enää harvakseltaan, mutta yöt eivät ole vielä hiljentyneet: kehrääjien, ruisrääkkien ja monen muun yöaktiivisen lajin laulukausi jatkuu pitkälle loppukesään.

Lintujen tunnistaminen on tähän aikaan vuodesta vaikeimmillaan. Tunnistamista hankaloittavat niin poikaspukuiset linnut, aikuisten lintujen sulkasato kuin nuorten lintujen usein hieman totutusta poikkeavat äänet.

Pesinnän jälkeen monet lintulajit kerääntyvät suuriksi parviksi. Etelä-Suomessa voi nyt nähdä jopa tuhansien kottaraisten yöpymisparvia. Haahka- ja telkkäkoiraat ovat kokoontuneet sulkimaan merenlahdille ja saaristoon. Kahlaajien syysmuutto on hyvässä vauhdissa: kesä-heinäkuun vaihde on esimerkiksi aikuisten lirojen, valkoviklojen ja pikkukuovien päämuuton aikaa. Heinäkuun mittaan mukaan liittyvät arktiset kahlaajat, ensimmäisinä suo- ja kuovisirrit.

Aikaisin pesivien käpylintujen syysvaellus ajoittuu keskikesään. Viime päivinä pikkukäpylintuparvia on ollut liikkeellä etenkin Kaakkois-Suomessa. Taipalsaarella laskettiin keskiviikkona lähes 4 500 itään matkannutta pikkukäpylintua.

Harvinaisista pesimälinnuista arosuohaukalla on ollut ennätysvuosi: Pohjois-Pohjanmaalla on tähän mennessä varmistettu ainakin kymmenen pesintää. Virtavästäräkkejä on havaittu 11 paikalla ja pesintä on varmistunut niistä vähintään neljällä. Keskikesän harvinaisuuksia ovat olleet mustaotsalepinkäinen Isojoella, amerikantavi Urjalassa ja neljällä paikalla havaitut punakottaraiset.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 20.7.