Lintutilanne 7.9.2018

Varpushaukka. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 7.9.2018

Lintujen syysmuutto on viimeisen viikon ajan ollut melkoisen vaisua. Muuton käynnistäviä kylmänpurkauksia ei ole ollut ja pitkälle aamupäivään vellovat sumut ovat jarruttaneet lintujen liikkumista.

Hyönteissyöjien vaivihkaisen poistumisen Suomesta huomaa parhaiten ulkosaarilla ja rannikon niemenkärjissä. Hyvän muuttoyön jälkeen voi saarilta nyt tavata satoja pajulintuja sekä kymmeniä harmaasieppoja ja leppälintuja.

Alkusyksyn tyyppilajit metsäkirvinen ja keltavästäräkki ovat jo vähenemään päin. Myös suuri osa pääskyistä on lähtenyt, mutta ruovikoihin kokoontuu edelleen jopa yli kahden tuhannen haarapääskyn yöpymisparvia. Vihervarpusia on liikkeellä runsaasti: Hangon lintuasemalla on parhaina päivinä laskettu yli 4 000 yksilöä. Petolinnuista varpushaukan muutto voimistuu pikku hiljaa ja 120 muuttavaa mehiläishaukkaa laskettiin tiistaina Virolahdella.

Itäisiä harvinaisuuksia on alkanut näkyä mukavasti. Viikon mittaan on havaittu kuutisenkymmentä taigauunilintua ja kymmenkunta isokirvistä. Harjalintu on ihastuttanut kuudella paikalla.

Sään muuttuessa syksyisemmäksi voimistuu muun muassa peippojen, rautiaisten, västäräkkien ja niittykirvisten muutto. Kuulaat pohjoistuuliset päivät saavat syyskuussa petolinnut ja kurjet liikkeelle. Muhokselle on kokoontunut jo lähes 9 000 kurkea muutolle valmistautumaan.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 14.9.