Lintutilanne 26.4.2019

Mustakurkku-uikku. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 26.4.2019

Kesäinen sää helli pääsiäisenä ulkoilijoita, ja muuttolintuja saapui kuluneen viikon aikana runsaasti, vaikka sininen taivas näytti enimmäkseen kovin tyhjältä. Osa linnuista muutti hyvin korkealla ja osa taittoi matkaa yöllä. Suomeen saapui lisää punarintoja, rastaita, vesilintuja ja kahlaajia.

Uusia saapujia olivat muun muassa pajulintu, sirittäjä, pensastasku, peltosirkku, keltavästäräkki, käki ja satakieli. Pohjoisin pajulintu havaittiin Vaalassa, ja kirjosieppoja nähtiin jo Tyrnävällä ja Enontekiöllä. Haarapääsky saapui Lappiin, ja yllättäen kevään ensimmäinen törmäpääsky nähtiin Torniossa.

Sunnuntaina Suomenlahdella muutti komeasti kuoveja. Kirkkonummen Mäkiluodosta niitä laskettiin yli 1 100. Seuraavana päivänä Selkämerellä nähtiin vilkasta vesilintumuuttoa. Sekä Luvian Säpissä että Kristiinankaupungin Siipyyssä muutti yli 30 000 mustalintua. Siipyyssä laskettiin lisäksi yli 6 000 pilkkasiipeä,463 kaakkuria ja 81 härkälintua.

Pohjois-Pohjanmaalla päästiin ihailemaan parasta piekanamuuttoa, kun Iissä ynnättiin sunnuntaina ja maanantaina yhteensä noin 500 piekanaa. Torstaina pöytyäläiselle pellolle oli kerääntynyt 2 000 kapustarintaa ja Joensuussa muutti 140 lapinsirkkua.

Harvinaisuuksista yllättävin oli torstaina Suomussalmella sisällä talossa käväissyt valkokurkkusirkku. Tämä pohjoisamerikkalainen varpuslintu on havaittu Suomessa vain kolme kertaa aiemmin. Erikoinen oli myös Toholammilla viipynyt parivaljakko – morsio- ja mandariinisorsa. Luvialla nähtiin maanantaina Suomen viides kyhmypilkkasiipi ja keskiviikkona harmaasirkku. Lisäksi viikolla havaittiin muun muassa punajalkahaukka, harjalintuja ja avosetteja.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 3.5.