Lintutilanne 27.9.2019

Mandariinisorsa. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 27.9.2019

Lintujen muuttoa hallitsevat nyt rastaat, peipot, järripeipot, sepelkyyhkyt, kiurut, niittykirviset ja rautiaiset. Perämeren rannoilla ja Pohjois-Karjalassa voi tilhiäkin nähdä jo sadoittain. Petolinnuista runsain muuttaja on varpushaukka.

Suurin osa kurjista muutti edellisviikolla, mutta kurkiparvia on tälläkin viikolla matkannut etelään ja Vaasassa laskettiin vielä eilisiltana lähes 5 000 yöpymään lentävää kurkea.

Valkoposkihanhien arktiset joukot ovat saapuneet totutusti Itä-Suomeen. Yli 100 000 hanhen kerääntymiä on ilmoitettu Rääkkylästä, Kouvolasta ja Iitistä. Limingalla on puolestaan havaittu yli 5 500 metsähanhea ja kymmeniä lyhytnokkahanhia.

Närhien ja tikkojen vaellus on kiihtynyt kuluneen viikon aikana. Parhaina aamuina on nähty satoja närhiä sekä useampia palokärkiä, pohjantikkoja ja valkoselkätikkoja. Viime perjantaina Kiteellä muutti peräti 21 valkoselkätikkaa. Myös pähkinänakkeleita on muuttanut monessa paikassa.

Punajalkahaukkoja on havaittu enää muutama. Viikon harvinaisimpia lintuja olivat punapäälepinkäinen Joensuussa, taigakirvinen Inarissa, nummikirvinen Rääkkylässä ja arokotka Espoossa. Enemmän huomiota ovat herättäneet värikkäät mandariinisorsat Helsingissä, Vantaalla ja Kokkolassa sekä lähes kymmenkunta harjalintua ja kuningaskalastajaa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 4.10.