Lintutilanne 4.10.2019

Punarinta. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 4.10.2019

Kylmä koillisvirtaus sai tällä viikolla hanhia ja vesilintuja liikkeelle. Keskiviikkona ja eilisaamuna hanhia muutti laajalla rintamalla Itä- ja Etelä-Suomessa. Sadat tuhannet valkoposkihanhet viipyvät silti vielä Kaakkois-Suomessa. Limingalla on puolestaan runsaasti metsähanhia. Keskiviikkona todettiin myös kuikkalinnuilla vilkasta muuttoa. Kiteellä laskettiin yli 1 100 ja Savonlinnassa yli 800 kuikkalintua.

Peippoja ja järripeippoja on nyt suurina, jopa tuhatpäisinä parvina pelloilla. Samoilta paikoilta voi löytää vielä kiuruja ja niittykirvisiä. Metsien laiteilla tiksuttaa punarintoja ja peukaloisia, rastaita kiertelee vielä Pohjois-Suomea myöten. Satapäiset tilhiparvet puhdistavat pihlajia marjoista Perämeren seudulla, Etelä-Suomessa tilhiä on vielä niukasti.

Närhien vaellus jatkuu. Maanantaina Hangossa muutti yli 1 200 närheä. Myös palokärkiä sekä valkoselkä-, pohjan- ja pikkutikkoja vaeltaa edelleen. Tiaisten liikehdintä on voimistumassa. Pyrstötiaisiakin on parhaimmillaan havaittu satoja yhdeltä havaintopaikalta.

Viikon harvinaisin lintu on tänään Helsingistä löytynyt sininärhi. Arotaskuja on havaittu peräti neljä. Muista itäisistä harvinaisuuksista viikon varrella havaittiin pari isokirvistä, taigakirvistä ja hippiäisuunilintua. Pohjoisvirtauksen tuomia ovat toista kymmentä leveäpyrstökihua. Harjalintuja nähtiin tälläkin viikolla yli kymmenen.

Tulevana viikonloppuna lintuja havainnoidaan osana EuroBirdwatch-tapahtumaa. Eri puoililla maata järjestetään opastettuja linturetkiä ja -tapahtumia, joille voi osallistua.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 11.10.