Lintutilanne 13.12.2019

Kirjosiipikäpylintu. Kuva: Pertti Rasp

Lintutilanne 13.12.2019

Sää muuttui talviseksi juuri joulukuun kynnyksellä, ja monet viivyttelijät katosivat marraskuun lopulla tai joulukuun ensimmäisellä viikolla. Uudeksi talvilajiksi sinnitteli Jämsässä vielä joulukuun ensimmäisenä päivänä nähty haarahaukka. Muita kuun alkupäivien viivyttelijöitä olivat pari isosirriä ja tundrakurmitsa lounaissaaristossa, yksittäiset metsä-, tundra-, meri ja valkoposkihanhet, pari lapasorsaa, jokunen kurki ja muutama tiltaltti. Tällä viikolla Kemijärvellä otettiin hoitoon pihaan laskeutunut mustakurkku-uikku, ja toinen yksilö nähtiin Hailuodossa.

Joulukuun alussa tuhannet tilhet ja räkättirastaat kiertelivät pihlajia putsaten etelärannikolla. Viimeiset marjalinnut ovat nyt keskittyneet asustuskeskuksiin. Sisämaan selkävesille on kerääntynyt suuria, jopa tuhansien isokoskeloiden parvia. Etelä-Suomen pelloilla voi nähdä vielä myös kymmeniä joutsenia. Paikoin peltoaukeille on jäänyt talvehtimaan myös hiirihaukkoja ja piekanoita. Hyvinkäällä piekanoita laskettiin yhdellä paikalla peräti 17.

Harvinainen isohaarahaukka valokuvattiin eilen Loviisassa. Inarissa on joulukuussa havaittu kaksi mustakaularastasta: ruokintapaikalla on käynyt koiras, ja Ivalosta löytyi alkuviikolla ikkunaan törmännyt naaras. Ajankohdan tavanomaisempia harvinaisuuksia ovat viitatiainen Haminassa, kolme jääkuikkaa sekä muutama pikkukajava ja isolokki. Nokivaris on havaittu Helsingissä ja Kemiönsaaressa, ja Utössä viipyy pikkusirkku.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 3.1.