Lintutilanne 25.9.2020

Kuusitiainen. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 25.9.2020

Kesäisestä säästä huolimatta eilen ja tänään on paikoin havaittu kymmeniä tuhansia muuttavia peippoja ja muita pikkulintuja. Heikossa vastatuulessa linnut muuttavat alempana ja ovat siksi helpommin havaittavissa. Myötätuulessa linnut ovat usein niin korkealla, että niitä on vaikea havaita.

Peippojen ja järripeippojen lisäksi liikkeellä ovat nyt muun muassa niittykirviset, rautiaiset ja pajusirkut. Länsirannikolla liikkuu myös runsaasti rastaita. Keskiviikkona Uudessakaarlepyyssä muutti yli 70 000 räkättirastasta, ja tänään aamuna Kalajoella oli aamukymmeneen mennessä laskettu yli 200 000 muuttavaa räkättirastasta, mikä lienee Suomen ennätys.

Kuusitiaiset vaeltavat voimallisesti Etelä-Suomessa. Sunnuntaina Asikkalan Pulkkilanharjulla muutti yli 2 500 kuusitiaista ja samasta päivästä lähtien Hangon lintuasemalla on laskettu päivittäin tuhansia kuusitiaisia, torstaina yli 6 600 ja viikon aikana noin 17 000. Viimeksi kuusitiaiset vaelsivat näin voimakkaasti 11 vuotta sitten.

Kuusitiaisten lisäksi vaellusta on todettu ainakin närhellä, pähkinänakkelilla ja palokärjellä.

Suurin osa kurjista muutti viime viikolla, mutta Vaasan Söderfjädenillä on vielä tuhansia kurkia. Peltoaukean elämää voi seurata kurkilive-sivullamme. Itä-Suomeen on alkanut kerääntyä arktisia valkoposkihanhia, ja tuhansia metsähanhia puolestaan lepäilee Länsi-Suommessa. Laulujoutsenen pääjoukot ovat vielä pohjoisessa. Esimerkiksi Kemijärvellä oli sunnuntaina 1 300 laulujoutsenta.

Viime viikolla pääkaupunkiseudulla kierrellyt käärmekotka siirtyi Raaseporiin, mutta tätä harvinaisempia vieraita olivat arktiset kahlaajavieraat tundravikla Laitilassa ja tundrakurppelo Lumijoella. Taigauunilintuja ilmoitettiin pitkälti toistasataa, ja Kalajoella nähtiin syksyn ensimmäinen hippiäisuunilintu. Viikon väriläiskiä olivat kuningaskalastajat yli 20 paikassa sekä neljä harjalintua.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 2.10.