Lintutilanne 9.10.2020

Tundrakurppelo. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 9.10.2020

Viime viikonloppuna Suomen yli muutti satojatuhansia hanhia, tuhansia kuikkalintuja ja runsaasti muita arktisia vesilintuja sekä tuhansia kurkia. Hanhien muutto jatkui yötä päivää vielä alkuviikolla.

Varpuslinnuista runsaina liikkeellä olivat räkättirastaat, mutta tavallista enemmän nähtiin myös kulorastaita. Lauantaina Hangon lintuasemalla lajin Suomen ennätys kirjattiin uusiksi 2 959 muuttajalla. Edellinen ennätys, runsaat 1 200 kulorastasta, oli samalta paikalta ja ehti vanheta vain päivän.

Maanantaina etelärannikolla todettiin hienoa petolintumuuttoa. Varpushaukkoja laskettiin enimmillään yli 800 ja hiirihaukkoja lähes 500. Keskiviikkona ja torstaina muutti runsaasti peippoja ja muita pikkulintuja. Myös tali- ja sinitiaisten muutto pääsi vauhtiin. Useampana päivänä parhailla paikoilla laskettiin tuhansia tiaisia, ja eilen Hangossa kirjattiin lähes 10 000 muuttavaa sinitiaista.

Viikon harvinaisimmat linnut olivat tundrakurppelo Tuusulassa ja kääpiökerttu Eurajoella. Molemmista lajeista on vain tusinan verran aiempia havaintoja Suomesta. Muita suurharvinaisuuksia olivat nunnatasku Raahessa, siperianuunilintu Lemlandin Lågskärillä ja Paraisten Utössä sekä neljä ruskouunilintua ja saman verran taigakirvisiä. Vaasassa nähtiin peräti viiden mehiläissyöjän parvi.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 16.10.