Lintutilanne 23.10.2020

Urpiainen. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 23.10.2020

Viime viikonvaihteessa Pohjois-Suomessa koettiin talviset olot ja kylmä pohjoistuuli saattoi suuren joukon muuttolintuja matkaan muualtakin Suomesta. Maisemaa elävöittävät nyt pohjoisesta saapuneet urpiaiset ja nopeasti muuttavat tilhiparvet. Pihlajanmarjojen puuttuessa ne eivät keräänny suuriin parviin.

Laulujoutsenet ovat paikoin kerääntyneet jo satojen lintujen parviin. Kemijärvellä oli jo lähes tuhat ja Vaasan Söderfjärdenillä noin 900 laulujoutsenta. Niitä voi nyt seurata lintulivessä kurkien lähdettyä muuttomatkalle. Länsi-Suomessa on vielä tällä viikolla viipynyt myös tuhansia metsähanhia.

Harvalukuisempia pohjoisen vieraita ovat etelärannikolla muuttaneet maakotkat, maankaatopaikoille ja pelloille pysähtyneet yksittäiset tunturikiurut sekä niin merellä kuin sisävesillä nähdyt pikkukajavat.

Myöhäisiä harhailijoita tai viivyttelijöitäkin löytyy vielä. Vielä havaittiin niinkin kesäisiä lajeja kuin kuovi, kehrääjä, käenpiika, pensaskerttu ja pikkulepinkäinen. Myöhäiset mehiläissyöjätkin viipyivät vielä Vaasassa. Viikon muita harvinaisuuksia olivat muun muassa kashmirinuunilintu Lappeenrannassa sekä ruskouunilinnut Porissa ja Raisiossa. Näitä on havaittu jo 13 tänä syksynä. Pitkään jatkunut kaakkoisvirtaus toi myös tavallista enemmän aroharmaalokkeja. Pelkästään Espoon Ämmässuolla nähtiin enimmillään yhdeksän yksilöä ja lähes 30 koko syksynä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 6.11.