Lintutilanne 7.5.2021

Suokukko. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 7.5.2021

Kolea sää on edelleen hidastanut lintujen kevätmuuttoa. Erityisesti hyönteissyöjät ovat myöhässä. Ajankohtaan nähden esimerkiksi pajulintuja ja kirjosieppoja on saapunut vähemmän kuin kertaakaan edellisen kymmenen vuoden aikana. Uusina muuttajina tällä viikolla on kuitenkin havaittu sirittäjä, pikkulepinkäinen, pensaskerttu, ruoko- ja rytikerttunen.

Arktisille alueille matkaavat meriharakat muuttivat vapun molemmin puolin. Tällä viikolla mustalintujen muutto on pääsyt vauhtiin, ja Kirkkonummen Rönnskärillä laskettiin eilen yli 60 000 muuttavaa mustalintua. Allihaahkojen vähäiset pääjoukot muuttivat pari päivää aikaisemmin, jolloin Rönnskärillä kirjattiin yli 150 allihaahkaa.

Suomessa lepäilevät metsä- ja tundrahanhet ovat pysyneet aika lailla aloillaan eteläisessä Suomessa, mutta valkoposkihanhia on saapunut jonkin verran lisää. Viime päivinä tulvajärville ja rantaniityille on kerääntynyt satoja suokukkoja, mutta liroja on vielä melko vähän.

Viikon harvinaisuuksia ovat olleet muun muassa amerikanhaapana Närpiössä, punapäänarsku Turussa sekä lyhytvarvaskiuru ja nummikirvinen Hangossa. Viime vuosina runsastunut tulipäähippiäinen nähtiin kolmessa paikassa.

Ensi viikolla sää lämpenee, ja luvassa on niin runsaasti lisää hyönteissyöjiä kuin harvinaisuuksiakin.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 14.5.