Lintutilanne 14.5.2021

Hernekerttu. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 14.5.2021

Kateissa olleet hyönteissyöjälinnut saapuivat suurin joukoin, kun pitkään jatkunut kolea ilmavirtaus vaihtui kerralla helteiseksi kesäsääksi. Pajulinnut, kertut, siepot ja monet muut hyönteissyöjät kuroivat hetkessä kiinni viiveet muuttoaikataulussa. Uusina muuttajina havaittiin tällä viikolla muun muassa lehtokerttu, kultarinta, luhta-, viita- ja rastaskerttunen, pensassirkkalintu, idänuunilintu ja ruisrääkkä.

Tervapääskystä ilmoitettiin jo yli sata havaintoa, ja pohjoisimmat olivat ehtineet Ouluun. Satakieliä havaittiin Kokkola–Joensuu-linjalle saakka. Lapista ilmoitettiin jo kymmeniä kirjosieppoja ja pajulintuja sekä muutama käki. Kevään ensihavainnot kirjattiin Lapissa myös muun muassa räystäs- ja törmäpääskystä, herne- ja pensaskertusta, pensastaskusta, keltavästäräkistä ja lapintiirasta.

Suomenlahdella mustalintujen muutto huipentui viime sunnuntaina, kun Porvoon Söderskärillä laskettiin 170 000 muuttavaa mustalintua. Samassa paikassa päästiin yli sadan tuhannen myös keskiviikkona, jolloin liikkeellä oli myös liki 50 000 allia. Kuikkamuutto puolestaan piristyi torstaina, jolloin parhaissa pisteissä muutti liki 2 000 kuikkalintua.

Liroja ja suokukkoja muutti ja lepäili runsaasti rantaniityillä ja tulvapelloilla. Länsi-Suomessa on päästy ihailemaan jopa tuhansien suokukkojen kerääntymiä.

Viikon harvinaisimmat linnut olivat amerikanmustalintu Porvoossa, yöhaikara Lemlandissa ja silkkihaikara Kuhmossa. Muista harvinaisuuksista voisi mainita amerikantavin Tampereella, käärmekotkan Virolahdella, neljä mehiläissyöjää Helsingissä ja aikainen pikkukultarinta Hangossa. Sepelsieppoja havaittiin kymmenkunta ja keltahemppoja toista kymmentä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 21.5.