Lintutilanne 28.5.2021

Avosetti. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 28.5.2021

Hailuodosta löytyi tällä viikolla pesivä avosettipari. Lajia havaitaan harvakseltaan joka vuosi, viime viikonloppunakin Savitaipaleella, Mynämäellä ja Kirkkonummella. Pesintä on kuitenkin Suomen ensimmäinen. Lähimmät vakinaiset pesimäalueet ovat Virossa ja Gotlannissa.

Pesintäkausi on meneillään useimmilla lajeilla. Esimerkiksi rastaat, kottaraiset, peipot ja muut aikaiset pesijät ruokkivat poikasiaan ja ensimmäiset sinisorsa-, telkkä- ja laulujoutsenpoikueet ovat lähteneet maailmalle. Samaan aikaan kerttujen, kerttusten, sirkkalintujen, harmaasieppojen ja monien muiden hyönteissyöjälintujen muutto jatkuu. Tällä viikolla ensimmäiset lehtokertut saapuivat Lappiin.

Arktisten vesilintujen ja kahlaajien muutto on pääosin ohi. Valkoposkihanhien viimeinen huippu nähtiin viime perjantaina. Maanantaina liikkeellä olivat puolestaan sepelhanhet, joita Virolahdella laskettiin yli 100 000.

Tiistaina Perämerellä nähtiin poikkeuksellisen hienoa arktikaa: Oulussa laskettiin 60 000 muuttavaa vesilintua, pääosin mustalintuja ja pilkkasiipiä. Keskiviikkona tundrakurmitsoja ja punakuireja nähtiin sisämaassakin, kun voimakas sade ja vastatuuli sai parvia laskeutumaan.

Viime viikonloppuna Alavudelta löytynyt lintu tuotti päänvaivaa. Heinikkoisella tulvaniityllä piilotellutta lintua pidettiin aluksi kaspiantyllinä, jollainen edellisviikolla nähtiin Kokkolassa. Seuraavana päivänä kahlaaja näyttäytyi paremmin ja osoittautui amerikankurmitsaksi. Viikon muita suurharvinaisuuksia olivat lehmähaikara Iissä ja kyhmypilkkasiipi tai sen ja pilkkasiiven risteymä Lemlandissa. Muista harvinaisuuksista voisi mainita ruostepääskyn Kökarissa, mustapäätaskun Loviisassa, mustaotsalepinkäisen Hailuodossa ja isovesipääskyn Lappeenrannassa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 4.6.