Lintutilanne 4.6.2021

Telkkäpoikue. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 4.6.2021

Lintujen pesinnät ovat jo pitkällä. Varhaisimmat pesijät, kuten rastaat, töyhtöhyypät ja telkät ovat monin paikoin saaneet poikasensa maailmalle. Loppukevään muuttajat eivät puolestaan pesinnän aloituksessa vitkastele: niinpä esimerkiksi monet kertut ovat jo ehtineet rakentaa pesän ja aloittaa haudonnan. Viikonlopun Pönttöbongauksessa seurataan, miten pönttölintujen, kuten kirjosiepon, tiaisten ja kottaraisen pesinnät ovat tänä vuonna sujuneet.

Näkyvä muutto alkaa olla tältä keväältä ohi. Viime viikonloppuna Suomenlahdella muutti vielä runsaasti sepelhanhia ja arktisia kahlaajia, kuten tundrakurmitsoja sekä iso- ja suosirrejä. Sen sijaan hyönteissyöjiä, etenkin kerttuja, kultarintoja ja harmaasieppoja, saapuu meille edelleen lisää joka yö.

Lintujen laulukonsertti on aamuisin edelleen monipuolinen, vaikka peipot, rastaat ja punarinnat ovatkin jo hiljenemään päin. Erityisen hyvää aikaa kesäkuun alku on yölaulajien kuunteluun. Vastikään muutolta tulleet kerttuset, sirkkalinnut ja ruisrääkät laulavat nyt innokkaasti ja laulu jatkuu usein pitkälle aamupäivään.

Suomen ensimmäisestä kivikkosatakielihavainnosta ehti kulua vain kaksi viikkoa, kun laji löytyi jälleen – komea koiras yllätti lintujen rengastajan viime sunnuntaina Mustasaaressa. Huippuharvinaisia lajeja on riittänyt tällä viikolla: Suomen viides hietatiira havaittiin tiistaina Lumijoella, viides aavikkotulkku keskiviikkona Paraisten Jurmossa ja kuudes suohyyppä tänään Turussa. Viime viikolla Hailuodosta löytyneen avosettiparin pesintä valitettavasti tuhoutui.

 

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 18.6.

 

Muokattu klo 16.20 (aiemmin aavikkotulkkuhavainnon mainittiin olevan Suomen kuudes).