Lintutilanne 10.9.2021

Sinirinta. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 10.9.2021

Lintujen syysmuutto etenee, vaikka kuluneella viikolla ei olekaan ollut varsinaisia huippupäiviä. Suurin osa hyönteissyöjistä on jättänyt Suomen, ja pikkulintuliikehdinnän pääosissa ovat aamuisin nyt muun muassa peipot, västäräkit ja rautiaiset. Torstaina Hangon lintuasemalla laskettiin jo yli 20 000 muuttavaa peippoa ja lähes 8 700 vihervarpusta. Järripeippojakin laskettiin yli 500. Pohjoisista lajeista voi nyt nähdä myös sinirintoja ja lapinkirvisiä.

Kurkien muutto päässee vauhtiin ensi viikolla seuraavana kirkkaana, pohjoistuulisena päivänä. Tuhannet kurjet ovat jo kerääntyneet perinteisille kokoontumispaikoille. Vaasassa laskettiin jo liki 6 000 yöpymään lentävää kurkea, ja Limingalla ynnättiin aamulennolla yli 3 000 kurkea.

Suuria kerääntymiä on myös muun muassa meri- ja metsähanhilla, kottaraisilla ja suokukoilla. Puolisukeltajasorsien suurimmat keskittymät ovat perinteisesti Liminganlahdella. Telkkiä on puolestaan kokoontunut runsaasti Paraisten Jurmoon, jonka vesillä laskettiin enimmillään yli 15 000 telkkää.

Hailuodossa havaittiin torstaina Suomelle uutena lajina siperianlepinkäinen. Viikon muista harvinaisuuksista voisi mainita avosetit Ulvilassa ja Närpiössä sekä seitsemän tiibetinhanhen parven Porissa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 17.9.