Suomelle uusi lintulaji löytyi Hailuodosta

Siperianlepinkäinen, 9.9.2021 Hailuoto. Kuvat: Saana Meski

Mediatiedote 9.9.2021

Suomen ensimmäinen siperianlepinkäinen (Lanius cristatus) löytyi tänään aamupäivällä Hailuodosta. Lintuharrastaja Saana Meski seurasi kesämökkinsä ikkunasta rantakivellä istuvaa merikotkaa ja sattui kiinnittämään huomiota ohitse vilahtaneeseen pikkulintuun. Se istahti tyrnikköön ja näytti pikkulepinkäiseltä, joka kesällä pesi samassa pensaassa. Jokin ei kuitenkaan täsmännyt, joten Saana kuvasi lintua kaukoputken läpi.

Kokeneemmat harrastajat määrittivät linnun kuvista siperianlepinkäiseksi. Nuori siperianlepinkäinen muistuttaa nuorta pikkulepinkäistä, mutta sen selkä on kuviottomampi ja pään kuviot ovat voimakkaammat. Siperianlepinkäisen pyrstö on punaruskea.

Siperianlepinkäinen pesii Siperiassa ja talvehtii Kaakkois-Aasiassa. Euroopassa se on hyvin harvinainen loppusyksyn vierailija. Ruotsissa ja Tanskassa laji on havaittu kaksi ja Norjassa kuusi kertaa. Useimmat pohjoismaiset havainnot ovat lokakuulta.

BirdLife Suomen rariteettikomitea tarkastaa Suomessa tehdyt valtakunnallisesti harvinaiset lintuhavainnot ja arvioi, ovatko määritysperusteet riittävät ja onko lintu luonnonvaraisesti harhautunut. Tähän mennessä Suomessa on havaittu hyväksytysti 483 luonnonvaraista lintulajia. Edellinen hyväksytty uusi lintulaji oli toukokuussa havaittu kivikkosatakieli.

 

Tiedotteen lintulajit ruotsiksi: brun törnskata (siperianlepinkäinen), törnskata (pikkulepinkäinen), vitstrupig näktergal (kivikkosatakieli)

 

LISÄTIETOJA

lintuharrastaja Saana Meski, p. 040 573 5600

tiedottaja Jan Södersved, p. 010 406 6202, jan.sodersved(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry