Lintutilanne 17.9.2021

Sepelhanhia. Kuva: Petri Vainio.

Lintutilanne 17.9.2021

Pohjoiseen kääntyneet tuulet ja kylmenevät kelit ovat vauhdittaneet lintujen syysmuuttoa. Kahlaajat ja hyönteissyöjät ovat jo valtaosin jättäneet Suomen. Pikkulinnuista suuria muuttajamääriä on tällä viikolla laskettu niittykirvisillä, peipoilla, järripeipoilla ja vihervarpusilla. Rastaiden ja punarintojen muutto on kiihtymässä.

Näkyvän muuton pääosassa olivat tällä viikolla kurjet. Tuulten käännyttyä pohjoiseen Hangon lintuasemalla laskettiin heti maanantaina liki 10 000 muuttavaa lintua. Keskiviikkona monet Pohjanmaan levähdysalueista tyhjenivät ja hienoja muuttosummia laskettiin muun muassa Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen muutontarkkailupaikoilla.

Äärimmäisen uhanalaisia kiljuhanhia havaittiin tällä viikolla lajin perinteisellä levähtämisalueella Liminganlahdella. Alueella havaittiin kiljuhanhia myös viime syksynä – sitä edellisestä syyshavainnoista ehtikin vierähtää melkein 50 vuotta. Alue on mahdollisesti vakiintumassa uudelleen kiljuhanhien syyslevähdysalueeksi.

Koillisesta saapunut kylmänpurkaus käynnisti vauhdilla arktisten lintujen syysmuuton. Keskiviikkona Suomeen saapui arktisilta alueilta kymmeniä tuhansia valkoposkihanhia. Esimerkiksi Tohmajärvellä muutti tuolloin noin 46 000 valkoposkihanhea (lue lisää arktisten hanhien syysmuutosta). Samoilta suunnilta Suomeen saapui myös runsaasti haapanoita, kuikkalintuja ja sepelhanhia. Samassa putkessa lienee saapunut myös Savonlinnassa torstaina havaittu nuori suula. Tämä valtamerilintu on Suomessa harvinainen näky.

Viikon muita harvinaisia vieraita ovat olleet neljällä eri paikkakunnalla havaitut harjalinnut. Itäisten harhailijoiden osalta syksy on toistaiseksi ollut määrällisesti varsin vaisu ja esimerkiksi taigauunilintuja on havaittu huomattavasti tavanomaista vähemmän.

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 24.9.