Lintutilanne 24.9.2021

Hiiripöllö. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 24.9.2021

Lähes koko syyskuun jatkuneen pohjoisvirtauksen myötä lintujen syysmuutto on edennyt etuajassa. Tällä hetkellä runsaimpia aamun tuntien muuttajia ovat muun muassa sepelkyyhky, niittykirvinen ja peippolinnut. Rastaat ovat kerääntyneet suuriksi parviksi ja punarinnan tiksutusta kuulee lähes joka pusikosta varsinkin aamu- ja iltahämärissä.

Satoja tuhansia arktisella Venäjällä pesiviä valkoposkihanhia on jo saapunut ruokailemaan itäisen Suomen pelloille. Hanhia muutti etenkin viime viikonloppuna, jolloin Savonlinnassa Puruvedellä laskettiin molempina päivinä yli 70 000 hanhea, pääosin valkoposkia. Paikalliskerääntymien huippua edustavat Iitissä havaitut 200 000 ja Kouvolassa nähdyt 150 000 valkoposkihanhea. Suomessa majaileekin tällä hetkellä jopa puolet lajin maailmankannasta.

Metsähanhet ovat puolestaan kerääntyneet länsirannikolle, varsinkin Oulun seudulle, missä niitä on enimmillään laskettu noin 13 000 yksilöä. Hanhimassan seassa on havaittu myös satoja lyhytnokkahanhia ja neljä äärimmäisen uhanalaista kiljuhanhea. Vaikka kurkia muuttikin paljon jo viime viikolla, odottaa sekä Oulun seudulla että Vaasan Söderfjärdenillä yhä lähtölupaa lähes 10 000 kurkea. Söderjärdenin kurkien sekä alueella ruokailevien tuhansien metsä- ja merihanhien ja satojen kapustarintojen elämää voi seurata BirdLifen livekamerasta.

Petolinnuista liikkeellä ovat olleet etenkin hiirihaukat, joita havaittiin tiistaina Helsingissä lähes 200 yksilöä. Tiistaina etelärannikkoa seuraten muutti itään myös useita kiljukotkia. Hiiripöllöllä vaikuttaa olevan meneillään voimakas ja selvästi tavanomaista aikaisempi vaellus. Erityisen paljon hiiripöllöjä on nähty Valassaarten lintuasemalla, missä tiistaina havaittiin peräti 30 yksilöä, joista 18 rengastettiin.

Viikon harvinaisuuksia ovat olleet muun muassa suula Siuntiossa, isovesipääsky Pyhärannassa, punakottarainen Laitilassa sekä sepeltaskut Raumalla, Hailuodossa ja Jyväskylässä. Kesän ennätysesiintymisen jälkeen ei ole yllätys, että sinipyrstöjä on havaittu nyt monin paikoin myös Etelä- ja Länsi-Suomessa. Itäisten harhailijoiden osalta syksy on jatkunut niukkana: esimerkiksi taigauunilintuja on nähty viikon mittaan vain parikymmentä yksilöä – alle viidennes saman jakson viimevuotisesta määrästä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 1.10.