Lintutilanne 1.10.2021

Järripeippo. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 1.10.2021

Syyskuun vaihduttua lokakuuksi näkyvimpiä muuttolintuja ovat kiuru, niittykirvinen, rastaat, peippo, järripeippo, vihervarpunen ja pajusirkku. Viime viikonvaihteessa ja alkuviikolla liikkeellä oli myös kymmeniätuhansia sepelkyyhkyjä ja valkoposkihanhia sekä tuhansia kurkia.

Tuhannet kurjet viipyvät edelleen Vaasan Söderfjärdenillä, ja niitä voi seurata BirdLifen lintulivessä. Eilen paikalla laskettiin vielä yli 6 000 kurkea. Länsi-Suomessa on myös tuhansia metsähanhia, ja arktisia valkoposkihanhia on puolestaan runsaasti Kaakkois-Suomessa. Etelänpuoleinen tuuli ei saata hanhia matkaan vielä lähipäivinä.

Vaeltavia närhiä laskettiin viikonvaihteessa yli tuhat sekä Helsingissä että Uudessakaupungissa. Kömpelön näköisesti lepattavia närhiä voi nyt nähdä missä tahansa.

Viikon harvinaisin lintu, Suomen kolmas aavikkokultarinta, löytyi Lemlandin Lågskäriltä. Muita harvinaisuuksia olivat muun muassa turturikyyhky Hattulassa, taigakirvinen Siikajoella, ruskouunilintu Kokkolassa, tulipäähippiäinen Porissa, kolme sepeltaskua, neljä palsasirriä sekä kymmenkunta harjalintua ja hippiäisuunilintua. Sinipyrstöjä on havaittu noin 20 ja taigauunilintuja noin 30.

Tulevana viikonloppuna järjestetään Euroopan suurin lintutapahtuma, EuroBirdwatch. Luvassa on miellyttävää ulkoilusäätä, joten nyt kannattaa lähteä luontoon tarkkailemaan lintuja.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 8.10.