Lintutilanne 19.11.2021

Harmaasieppo, Helsinki 12.11.2021. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 19.11.2021

Vielä marraskuun alussa Suomessa oli tuhansia metsä- ja valkoposkihanhia sekä satoja töyhtöhyyppiä, jotka lähtivät muuttomatkalle, kun sää viileni kuun ensimmäisenä viikonloppuna. Samalla Perämeren rannikolla muutti runsaasti laulujoutsenia. Sunnuntaina Kalajoella laskettiin yli 1 800 muuttavaa joutsenta.

Parin viime viikon aikana on havaittu vielä tavallista enemmän myöhäisiä muuttolintuja. Viime viikonloppuna Vantaalla nähty lapinkirvinen lienee kaikkien aikojen myöhäisin havainto Suomesta. Muita hyvin myöhäisiä havaintoja ovat muun muassa sinirinta, harmaasieppo ja pohjansirkku Helsingissä, pikkulepinkäinen Kirkkonummella ja Raahessa sekä punakuiri Porissa.

Satapäiset räkättirastasparvet kiertelevät eri puolilla Etelä-Suomea, jossa pihlajat hehkuvat vielä punaisina marjoista. Parhaina päivinä on muuttanut tuhansia rastaita. Tilhet ja taviokuurnat seuraavat perässä, ja etelärannikolle niitä on tullut vielä varsin niukasti.

Marraskuussa on havaittu vielä useampia suurharvinaisuuksia: Suomen seitsemäs lehmähaikara Haapajärvellä, arotasku Helsingissä ja kashmirinuunilintu Hangossa. Harvinaisten lintujen luetteloa täydentävät muun muassa kymmenkunta harjalintua, viisi tulipäähippiäistä, neljä turturikyyhkyä, kolme jääkuikkaa, pari pikkuruokkia ja yksi amerikanjääkuikka.

Todellinen yllättäjä oli kuitenkin Kirkkonummella viime viikon tiistaina nähty mustakurkkumurri, Tyyneltämereltä kotoisin oleva ruokkilintu, joka on havaittu vain kerran aikaisemmin Euroopassa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 3.12.