Lintutilanne 25.3.2022

Töyhtöhyyppä. Kuva: Mcha Fager

Lintutilanne 25.3.2022

Monet alkukevään muuttajat ovat ehtineet tällä viikolla pitkälle sisämaahan. Kiuruja nähtiin jo satamäärin Pirkanmaalla, ja pohjoisimmat havainnot tehtiin Kajaanissa, Ranualla ja Kemijärvellä. Töyhtöhyyppiä näkyi melko yleisesti Pori–Lappeenranta-linjan eteläpuolella, ja etujoukot ovat ehtineet Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen.

Sepelkyyhkyt ovat yleistyneet nopeasti. Keskiviikkona pääkaupunkiseudulla laskettiin yli 1 000 muuttajaa, ja tällä viikolla ensimmäiset olivat ehtineet jo Inariin ja Enontekiölle. Ripeimmät kurjet ovat ehtineet Keski-Pohjanmaalle ja Pohjois-Savoon. Uudellamaalla muutti jo satoja kurkia. Naurulokkikin on ehtinyt rannikolta sisämaahan: nopeimmat ovat ehtineet Tampereelle saakka.

Hanhia ja joutsenia on saapunut runsaasti lisää. Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa on tuhansia metsähanhia, vähemmän meri- ja tundrahanhia sekä kymmeniä lyhytnokkahanhia. Näiden joukosta löytyneitä hanhiharvinaisuuksia olivat punakaulahanhi Luvialla ja pikkukanadanhanhi Porissa. Ensimmäiset metsä-, meri- ja kanadanhanhet ehtivät Keski-Suomeen, meri- ja kanadanhanhi myös Meri-Lappiin.

Peippoja on saapunut vielä melko niukasti ja västäräkkejä vasta yksittäin. Keväälle uusina muuttajina havaittiin muun muassa heinätavi Hangossa, metsäviklo Helsingissä ja tiltaltti Paraisilla. Jalohaikaroita nähtiin jo kymmenkunta, joista pohjoisin Kuhmossa.

Viikonloppuna sää viilenee ja kevätmuutto hidastuu.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 1.4.