Lintutilanne 29.4.2022

Meriharakat. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 29.4.2022

Lintujen kevätmuutto on viimeisen viikon ajan edennyt kangerrellen ja muutto on tällä hetkellä selvästi tavanomaista aikataulua jäljessä. Pitkälle Suomen eteläpuolelle yltävä pohjoisvirtaus yöpakkasineen ei ole muuttolintujen mieleen. Linnuilla on silti kiire pesimäpaikoilleen ja annos uusia muuttajia saapuu meille päivittäin. Keväälle uusina saapujina on viime päivinä havaittu muun muassa mustaviklo, hernekerttu ja peltosirkku.

Hyönteissyöjiä on saapunut vielä hyvin vähän. Kirjosieposta on tehty noin 80 havaintoa ympäri Etelä- ja Keski-Suomen, ja muutama yksilö on ehtinyt Lappiin asti. Haarapääskyjä on nähty yhteensä satakunta yksilöä pääosin eteläisimmässä Suomessa, mutta onpa laji havaittu jo Inarissakin. Leppälintuja ja pajulintuja on havaittu vain viitisentoista yksilöä.

Runsaslumisen talven jäljiltä muodostuneet komeat kevättulvat ovat erinomaisia lintupaikkoja. Tällä hetkellä tulvivilla pelloilla voi tavata satamäärin puolisukeltajasorsia, etupäässä sinisorsia, taveja ja haapanoita. Myöhemmin keväällä tulvat kansoittavat kahlaajat, kuten lirot, valkoviklot ja suokukot, joiden muutto on tällä hetkellä vasta aluillaan.

Arktisten vesilintujen ja kahlaajien muutto viriää pikku hiljaa. Ensimmäisiin arktisiin muuttajiin kuuluvat esimerkiksi mustalintu ja meriharakka: torstaina Kirkkonummella laskettiin jo 15 000 mustalintua ja Virolahdella lähes 1 800 meriharakkaa. Torstai oli myös ensimmäinen valkoposkihanhen muuttopäivä. Itäisessä Suomessa toukokuussa lepäilevien valkoposkihanhien saapumista voi seurata BirdLifen hanhitilannesivulta.

Viime päivien harvinaisimpia lintuvieraita ovat olleet ruskosotka Salossa, punapäänarsku Lappeenrannassa ja Raaseporissa sekä töyhtökiuru Ilomantsissa. Suomen pesimälinnustoon vasta tällä vuosituhannella vakiintuneesta arosuohaukasta on ilmoitettu noin 80 havaintoa lähinnä Itä-Suomesta ja Oulun seudulta, huippuna Muhoksella yhdestä pisteestä havaitut seitsemän yksilöä. Pohjois-Pohjanmaan ilmeisen runsaat myyräkannat enteilevät lajille hyvää pesimävuotta.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 6.5.