Lintutilanne 13.5.2022

Suokukko. Kuva: Mcha Fager

Lintutilanne 13.5.2022

Hyönteissyöjälintuja saapuu nyt päivittäin lisää. Kirjosieppoja ja pajulintuja kuulee jo Pohjois-Suomessakin, ja uusina saapujina kuluneella viikolla havaittiin muun muassa ruokokerttunen, pensassirkkalintu, lehtokerttu ruisrääkkä ja kehrääjä. Lapissa kirjattiin noin 30 keväälle uutta lajia, kuten suokukko, kalatiira ja harmaasieppo.

Käestä ilmoitettiin lähes 700 havaintoa Oulun ja Kainuun korkeudelle asti. Tervapääskyjä puolestaan nähtiin Vaasa – Joensuu-linjalle saakka, minkä lisäksi tervapääsky nähtiin lauantaina Keminmaalla. Satakieliä on kuultu toistaiseksi vain Etelä-Suomessa.

Myös kahlaajien muutto on vilkastunut. Runsaimpia lajeja ovat pelloilla lepäilevät kapustarinnat sekä rantaniityille ja muille kosteikoille kokoontuneet suokukot ja lirot.

Arktisten vesilintujen muutto on vielä pääosin edessä, vaikka tiistai-iltana nähtiin jo hienoa valkoposkihanhimuuttoa etelärannikolla. Helsingissä laskettiin noin 70 000 muuttavaa hanhea. Pienemmillä vesilinnuilla paras päivä tähän mennessä oli viime perjantai, jolloin Virolahdella muutti 50 000 mustalintua.

Viikon harvinaisimmat linnut olivat Paraisten Jurmosta löytynyt pikkukiuru ja naapurisaari Utössä pysytellyt arokiuru. Muita harvinaisuuksia olivat muun muassa pikkukotka Hangossa, rusorintakerttu Virolahdella, mustakaulauikku Kaarinassa, amerikanhaapana Luumäellä ja ruostepääsky Porissa. Ylitorniossa yllätti ruostesorsa ja Kuusamossa aikainen mehiläissyöjä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 20.5.