Lintutilanne 25.5.2022

Suosirri. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 25.5.2022

Arktisten vesilintujen ja kahlaajien muutto lähenee jo loppuaan. Lähes kaikki valkoposkihanhet ovat jatkaneet matkaansa Suomesta, ja muuttavia sepelhanhiakin on viime päivinä laskettu yli 100 000, joista yli 70 000 maanantaina Virolahdella. Kuikkalintuja ja arktisia kahlaajia – tundrakurmitsoja, punakuireja sekä suo- ja isosirrejä – on muuttanut mukavasti viikonlopusta lähtien.

Tänään kaakkoistuuli on painanut kahlaajamuuttoa näkyviin etelärannikolle, ja esimerkiksi Kirkkonummen Porkkalassa on laskettu tuhansia tundrakurmitsoja ja suosirrejä. Sisämaassakin on nähty yksittäisiä hajaparvia.

Kaikkien pesimälintujemme ensimmäiset yksilöt ovat ehtineet Suomeen, kun lauantaina ilmoitettiin lapinuunilintu Kokkolasta ja eilen kirjokerttu Lemlandista. Aiemmin saapuneista lajeista käki ja tervapääsky ovat ehtineet jo Inariin. Juuri nyt on käynnissä kerttujen, harmaasieppojen ja monien muiden hyönteissyöjien päämuutto. Monien lajien muutto jatkuu pitkälle kesäkuuhun.

Viime päivinä nähtyjä harvinaisuuksia ovat muun muassa amerikanhaapana Rovaniemellä, amerikantavi Kalajoella, isovesipääsky Lemlandissa ja Luodossa, lyhytvarvaskiuru Lemlandissa ja nummikirvinen Paraisilla. Mehiläissyöjä muutti Kirkkonummella, ja tänään Kökarista löytyi yhdeksän yksilön parvi. Ruokosirkkalintuja on kuultu seitsemän ja tulipäähippiäisiä viisi.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 3.6.