Lintutilanne 1.7.2022

Rantasipi. Kuva: Pertti Rasp.

Lintutilanne 1.7.2022

Lintujen paras laulukausi on tältä vuodelta ohi. Laulu hiljenee, kun linnut keskittyvät poikasten ruokkimiseen. Öisin monet linnut, kuten luhtahuitit, ovat edelleen äänessä ja kesäyössä retkeily voi tuoda vastaan myös äänteleviä pöllön poikasia.

Kahlaajien ja vesilintujen syysmuutto on edistynyt vauhdilla. Monille kahlaajille on tyypillistä, että naaraat lähtevät muuttomatkalle heti muninnan jälkeen ja jättävät koiraat huolehtimaan poikasista. Syysmuutolla on viime aikoina laskettu isoja kerääntymiä esimerkiksi valkovikloja, punajalkavikloja ja liroja. Myös pikkukuoveja ja kuoveja suuntaa nyt etelään. Sastamalassa laskettiin 30.6. jopa yli 70 paikallista rantasipiä, joka on tälle harvoin parvissa tavattavalle lajille poikkeuksellisen suuri määrä. Vesilinnuista liikkeellä on ollut esimerkiksi telkkäkoiraita.

Suomessa pesivien lintujen runsautta selvitetään vuosittain Luonnontieteellisen keskusmuseon yhteistyössä BirdLifen kanssa koordinoimissa laskennoissa. Laskennoissa havaittiin tänä vuonna poikkeuksellisen runsaasti muun muassa pohjansirkkuja, harmaapäätikkoja ja kottaraisia. Pajulinnut, punarinnat ja hömötiaiset olivat puolestaan vähissä.

Jakson harvinaisin lintu oli Espoossa muuttanut tumman värimuodon pikkukotka. Pienemmistä harvinaisuuksista pikkukultarintoja havaittiin Jyväskylässä ja Kajaanissa, isovesipääsky ja keskikesällä harvinainen kyhmyhaahka Porissa, lyhytvarvaskiuru Raahessa ja pienen tauon jälkeen mustanmerenlokki uudestaan Kuopiossa.

Harvinaisuuskesä on toistaiseksi ollut varsin vaisu. Tulevina päivinä voi tosin paljastua vielä lisää harvinaisia vieraita kesäkuun lopun helteiden jäljiltä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 15.7.