Lintutilanne 29.7.2022

Tuulihaukka. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 29.7.2022

Lintujen pesimäkausi on pääosin ohitse, ja vain toisen pesinnän parissa häärivät linnut jaksavat vielä laulaa. Kesällä syntyneet poikaset ovat jättäneet pesäpaikkansa ja valmistautuvat vähitellen syysmuuttomatkalle.

Kesän erikoisin pesintäuutinen kantautui Pyhärannasta, jossa harjalintu pesi vasta toisen kerran Suomessa. Edellinen pesintä on 82 vuoden takaa Porista.

Näkyvä muutto on vielä vähäistä, mutta monet linnut kokoontuvat jo parviin. Aamuisin ja iltaisin ruovikkoisilla meren- ja järvenlahdilla voi nähdä aamuisin ja iltaisin jopa tuhatpäisiä kottaraisparvia. Pian ruovikoihin saapuu yöpymään myös yhä enemmän pääskyjä.

Myös merihanhet ovat alkaneet kerääntyä perinteisille sijoilleen. Mietoistenlahdella on jo yli 2 000, Vaasassa ja Kemiönsaaressakin yli 1 000 merihanhea. Haahkoja on puolestaan laskettu sekä Hangossa että Kemiönsaaressa noin 12 000.

Arktisten kahlaajien paras syysmuuttopäivä toistaiseksi oli 16.7., jolloin sekä Tampereella että Kuhmoisissa laskettiin yli 700 järvenselkiä seuraavaa suosirriä. Pienempiä määriä on nähty muita sirrejä, punakuireja ja tundrakurmitsoja.

Viimeisen viikon aikana käpytikat ovat lähteneet vaeltamaan Itä-Suomessa. Kiivainta meno oli Kontiolahdella, jossa eilen neljän aamutunnin aikana laskettiin 277 lännen ja pohjoisen välille suuntaavaa tikkaa.

Merensaaristossa tai Suomenlahden eteläpuolella pesineet harmaahaikarat kiertelevät laajalti pesimäalueidensa ulkopuolella. Näiden joukossa liikkuu nykyään meilläkin pesiviä jalohaikaroita. Useammassa paikassa on nähty vähintään 10 ja Pyhtäällä peräti 22 jalohaikaraa.

Kesän harvinaisin lintu, Suomen ensimmäinen pikkumerimetso, löytyi viikko sitten Siilinjärveltä. Suljetulle teollisuusalueelle asettunutta lintua ei nähty enää sunnuntain jälkeen. Heinäkuun lopun muita harvinaisuuksia olivat Suomen kahdeksas suohyyppä Lappeenrannassa, sininärhi Uudessakaupungissa, mustaotsalepinkäinen Hailuodossa sekä punakottarainen Oulussa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 12.8.